miercuri, mai 1, 2024

Top 5 This Week

spot_img

Related Posts

Gândul care îţi aduce fercirea

„Alegeţi întotdeauna fericirea. Ea poate deveni o obişnuinţă dacă o întreţineţi cu perseverenţă.” Exact cum spunea Joseph Murphy este valabil şi în cazul gândurilor, calitatea acestora ne va da calitatea vieţii pe care o trăim.

Vedem, deopotrivă, oameni săraci care sunt fericiţi şi oameni bogaţi care sunt trişti, drept urmare partea materială nu poate fi un impediment în calea fericirii. Singurul factor care ne poate influenţa fericirea sunt gândurile noastre.

Fericiţi cei care visează, cei care au idei frumoase, cei tandri, fericiţi cei care rămân copiii sufletului. Fericiţi cei pe care teama nu îi face să renunţe la iubire. –  Albert Einstein

Când vorbim de o alegere, ne gândim la un raționament, cu alte cuvinte am avut mai multe opțiuni pe care le-am cântărit și în urma unui raționament am ales-o pe cea mai potrivită.

Doar că în realitate, nu se întâmplă mereu așa. Anumite alegeri le luăm inconștient, fără ca acea alegere să fie subiectul vreunui raționament.

Uneori subconștientul este cel care alege pentru noi, după care mintea conștientă încearcă să găsească ulterior argumente care să susțină acea alegere.

Este dacă vreți procedeul invers. Un procedeu ilogic care nu are la bază ceva palpabil sau adevărat.

Să ne imaginăm acum că sunteți într-o sală de așteptare. Mai aveți de zăbovit o oră până vă vine rândul să intrați și neavând o carte sau telefonul la dvs. vă cufundați în gânduri, dați frâu liber imaginației. Cine alege acel gând, dvs. sau subconștientul dvs. ?

Răspunsul la această întrebare simplă vă poate dezvălui dacă sunteți o fire pesimistă sau una optimistă.

Dacă vorbim despre alegeri  și susținem că tot ce este în viața noastră este alegerea noastră, atunci ar însemna că tot ceea ce este în viața noastră este ceva pozitiv și bun. Ar fi ilogic să alegem ceva care ne este dăunător nouă sau celor dragi nouă.

Cu toate că așa este, adică noi alegem ce se întâmplă în viața noastră, desi nu avem parte mereu de lucruri pozitive.

Întrebarea este, de ce am ales ceva negativ?

Și nu mă refer aici la lucruri care nu țin de aria noastră de influență, ci exclusiv de lucrurile pe care le putem influența noi.

Iar unul dintre aceste lucruri este gândul. Acesta ne poate face deopotrivă bine, ne face să fim fericiți și să avem o stare de spirit bună sau ne face să ne simțim rău, să avem o stare de tristețe și totul în jurul nostru să se năruiască.

Cum gândul poate lucra în ambele direcții, iar gândul este ceva influențat doar de noi, putem învăța să alegem mereu gândurile care ne aduc o stare de bine.

Vorbeam zilele trecute cu un prieten „necăjit”, care picase pentru a treia oră examenul auto. Acesta era într-o stare deplorabilă, inițial am crezut că este vorba de ceva mult mai grav.

Acum, cu ce îl ajuta starea asta deplorabilă pe prietenul meu să se pregătească din nou pentru examen?

Evenimentele în viață tind să aibă un efect de domino. La țară, bunica mea spunea „un necaz nu vine niciodată singur”. Și nu, nu vine niciodată singur, întrebarea este de ce?

Haideți să analizăm cazul prietenului meu:

Alin a picat de trei ori examenul auto la proba practică. La primul examen venea după o noaptea de petrecere și voie bună. Faptul că a picat este oarecum de înțeles. Doar că acest „eșec” nu a fost pus într-un context rațional.

Am fi putut să ne gândim: -Am picat pentru că eram mahmur de aseară. Prietenul meu însă, a ales un alt gând:

– am picat pentru că nu știu sa conduc. Lăsând gândul acesta să se dezvolte, era mai tot timpul stresat și tensionat. De aici, și al doilea examen ratat.

Acum, exact asta crede Alin despre el, că este un ratat, iar la un examen unde se pune accent pe concentrare și atenție distributivă, un om stresat nu are cum să exceleze.

Ușor, ușor putem vedea cum o piesă o doboară pe alta. Și totul pleacă de la un gând negativ pe care l-am lăsat să se dezvolte în mintea noastră.

Și eu mi-am spus la început că este imposibil să îmi schimb modul de a gândi. Mă gândeam cum să nu fi trist într-o situație tristă?

Dar am constatat că se poate, evident ca nici acum nu am o stare de bucurie într-o situație mai delicată, dar am învățat cum să controlez acea stare și cum să îi arăt granițele.

Și am făcut toate astea alegându-mi gândurile. Am învăța să las să se dezvolte doar gândurile pozitive, orientare spre soluții, spre reușite. Bineînțeles că în mintea mea apar și gândurile negative, doar că atunci când apar, refuz să le las să se dezvolte.

Un gând negativ ne va face rău doar dacă îl lăsăm să crească, să prindă rădăcină în mintea noastră, apoi să pună stăpânire pe modul nostru de a fi și de a gândi.

Acum, trecând de la un pesimist incurabil la un optimist orientat spre soluții, vă pot spune că oricine poate face asta. Nu există oameni sortiți să fie triști, ci doar oameni care aleg să fie triști, oameni care se lasă purtați de alegerile subconștientului lor, de gândurile care te urcă sau te coboară.

Gândiți conștient și lăsați doar gândurile pozitive să prindă rădăcină în mintea dvs.

Probabil nu veți avea mereu succes, dar cel puțin vă veți simți bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles