Cum identifici un vampir de energie?

Cum identifici un vampir de energie?

Cred că toți avem la un moment dat în jurul nostru persoane care ne “storc” de energie. Fie că este vorba de cineva din familie, un coleg sau un prieten, aceste persoane ne distrag atenția de la ceea ce avem de făcut și ne fură energia.  

“Nu poți alege dacă o să fii rănit în această lume… dar ai ceva de spus în ce privește cine te rănește.”  – John Green

 

Aşa cum spune și John Green, noi suntem cei care alegem dacă îi lăsăm pe acești “vampiri” să ne consume energia sau nu. 

Înainte de toate, trebuie să identificăm dacă această persoană care ne fură energia a fost mereu așa sau este ceva nou.

Uneori, când trecem prin perioade grele în viață avem tendința de a ne baza mai mult pe suportul celorlalți. Cu alte cuvinte, avem mai multă nevoie de atenția celor din jur, de ajutorul lor și de energia lor. 

Acest aspect este normal atât  timp cât această “nevoie” de atenție suplimentară este una temporară.

Vă prezint mai jos 6 trăsături ale oamenilor toxici:

 

  • Fac pe victima

Mereu există o conspirație împotriva lor. De fiecare data,  factorii externi sunt vinovați pentru lipsa lor de succes. Au tendința de a exagera astfel încât ceilalți să îi privească ca pe o victimă. 

Dacă altcineva a obținut ceea ce își doresc ei, o să vă spună că “a avut noroc” sau “l-a ajutat unchiul”.

În fond, acea persoană îi este inferioară și doar “ajutorul” divin a făcut-o să reușească. 

Nu numai că se victimizează, dar încearcă mereu să minimizeze meritele celor din jur sau să îi transforme în “călăi” sau “tirani”.

Persoanele toxice critică

  • Critică

Văd o problemă în orice succes care nu le aparține. Sunt cusurgii și caută mereu nod în papură.

Parcă nimic nu le convine, parcă nimeni nu se ridică la nivelul lor. Sunt adesea pesimişti și încercă mereu să îi contamineze și pe cei din jur. 

Tipul acesta de persoană îți va spune cu satisfacție „ți-am zis eu că nu o să funcționeze” ori de câte ori va avea ocazia chiar și în situația în care și el va fi afectat de faptul că soluția încercată nu a funcționat. 

Este adesea sabotor dacă este pus să facă o activitate cu care nu a fost de acord. Pentru el, „ți-am spus eu” este mai important decât rezultatul.

Critica nu va fi niciodată constructivă și nu ți-o adresează pentru a te îmbunătăți, ci pentru a te determina să aderi la ideile sale.

Dacă nu te poate învinge va încerca să îţi ştirbească din merite şi să te tragă sub nivelul la care este el acum blocat. Recurgând adesea la bârfe.

  • Caută centrul atenției

Sunt egocentrici și caută mereu să fie în centrul atenției. Mereu au o opinie, își dau cu părerea în orice domeniu și adesea această părerea nu are la bază ceva palpabil, rațional.

Ei caută să fie diferiți, să spună ceva care să “șocheze” sau care să atragă lumina reflectoarelor asupra lor.

Să nu te miri dacă apare în pozele de la nunta ta mai des decât tine sau dacă se cadrează mereu în centrul pozei sau se aşează în capătul mesei.

Dacă cineva o să povestească despre o pisică salvată de la înec, o persoană de genul acesta va interveni imediat cu o poveste asemănătoare dar care îl are pe el ca protagonist principal.

Merg uneori până într-acolo încât își însușesc întâmplările altora sau și le exagerează pe ale lor.

  • Sunt manipulatori

Un manipulator are abilitatea de a scoate în evidentă părțile tale negative versus părțile lui pozitive astfel încât să te determine să faci asa cum își dorește el.

Nu se dă în lături de la șantaj emoțional sau persecuție dacă asta îi servește scopului său. 

Este de multe ori o fire geloasă și obsedată de control. Caută să controleze toate aspectele din viata lui și a celor din jur. 

Regulat, deoarece este și narcisist, va lua anumite decizii care sunt în defavoarea ta doar să îți arate cine este șeful.

Te determină să iei anumite decizii după care te critică după ce  le-ai luat.

  • Sunt narcisiști

Încearcă să facă ca totul să fie despre ei. Adesea îi privesc pe cei din jur ca pe niște obiecte ale căror menire este aceea de a le satisface lor nevoile.

Nu se gândesc niciodată la sentimentele celorlalți sau la faptul că acțiunile lor i-ar putea face pe alții să sufere.

Chiar și în cazul în care pare altruist, o face strict pentru propriul beneficiu. De exemplu, dă bani unui cerșetor pentru a impresiona persoana care îl însoțește.

Este lăudăros şi de cele mai multe ori, abilităţile „povestite” nu se regăsesc şi în practică, iar acţiunile lui nu sunt în concordanţă cu ceea ce spune.

  • Le place drama

Pentru aceste persoane totul este alb sau negru, ești fie cu el, fie împotriva lui. Nuanțele de gri sunt aproape inexistente.

Dacă o să ai o opinie diferită de a lui o să facă din asta o dramă, o să te acuze că nu îl susții, că este obligația ta să fi alături de el etc.

Nu se va gândi nici o clipă că și tu ai dreptul la o opinie proprie și ca dacă tu ar trebui să îl susții și el ar trebui să te susțină la rândul lui pe tine.

Drumul este mereu cu un singur sens și anume spre el, niciodată spre tine. 

Îi place să reacționeze “teatral” având chiar și abilitatea de a plânge sau râde la comandă pentru a amplifica efectul de “dramă”.

Poate trece de la o stare la alta într-o secundă odată ce a obţinut ce şi-a propus.

 

Narcisistul: „Acum să vorbim puţin despre tine, mă iubeşti?” –  Maria Luisa Spaziani

Acum, chiar dacă aceste persoane sunt toxice pentru noi și pentru dezvoltarea noastră, nu avem întotdeauna opțiunea de a “fugi” de ei.

Uneori, o asemenea persoană poate fi un părinte sau un frate.

De aceea, este foarte important să identificăm aceste persoane astfel încât să putem evita aceste situații.

Nu îi lăsați să vă distragă atenția sau să vă manipuleze. Reacția lor va fi una a unui copil răsfățat care își dorește mereu atenția ta.

Nu îl încurajaţi să se victimizeze şi nu vă lăsaţi păcăliţi de lacrimile de crocodil.

 

Când se va descoperi centrul universului, mulţi oameni vor fi dezamăgiţi să afle că nu sunt ei Centrul Universului. – Bernard Bailey

 

Este important să limitaţi cât mai mult contactul cu aceste persoane sau dacă este cineva din familie, încercaţi să controlaţi discuţia.

Nu îi lăsaţi să vă conducă acolo unde îşi doresc ei.

Dacă o să procedați aşa, nu este nevoie să evitați o astfel de persoană deoarece o va face ea. 

Dacă nu sunteți receptivi, pur și simplu o să evite să aibă acest comportament cu voi.

Mare atenție însă la ultimul punct, dramatizarea. Aceasta este cea mai de preț armă din arsenalul lor și cea mai periculoasă.

Nu uitați însă că fac această “scenetă” doar pentru a obține ceva de la voi. 

Este mult mai ușor să exploatezi și să manipulezi oamenii dacă sunt îngroziţi sau confuzi și descurajați să se încreadă în propria lor judecată. Daniel Waterman

 

Ca o concluzie, încercați să limitați contactele care vă consumă energia, dar fiți totodată conștienți că intenția acestor persoane nu este de a vă face vouă rău, ci de a le fi lor bine.

Comunicarea sinceră poate să fie o măsură potrivită pentru a putea să păstrați aceste relații la un nivel de echitate.

 

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns