Cum mi-am făurit norocul

Cum mi-am făurit norocul

De câte ori nu ne-am spus, nu am noroc în viaţă sau am ghinion în dragoste. 

Recunosc că și eu foloseam această explicație ori de câte ori nu găseam ceva mai bun, o explicație logică sau palpabilă. Oarecum soarta, era mai la îndemână. Până la urmă cine eram eu să mă pun cu divinitatea, dacă aşa mi-a fost scris să fac, eu cum puteam influenţa asta?

Ani de zile am tot rostogolit acest bulgăre până în momentul în care am ajuns să cred cu tărie că eu sunt o persoană ghinionistă, că norocul nu este pentru mine și că probabil, nu voi fi niciodată fericit. 

Vorbind cu persoanele din jurul meu, observ că nu este tocmai o concepție despre viață singulară.

Târziu doar am realizat că această concepție este un eronată, că soarta nu există sau cel puțin nu sub forma în care credeam eu în ea și că fiecare ne putem scrie propriul destin, trebuie să știm doar cum.

Până nu-ţi faci subconştientul conştient, acesta, îţi va conduce viaţa iar tu îl vei numi soartă. -Carl Gustav Jung

La mine această revelație a venit cu puțin ajutor extern. Eram în primi mei ani la București și lucram la un proiect “sortit eșecului” sau cel puțin așa credeam eu în momentul acela.

Din fericire, împreună cu mine lucrau mai multe persoane, dintre acestea una avea să devină mentorul meu. 

Încet, încet am început să schimb anumite abordări, și mă refer aici, de câte ori spuneam “asta nu o să funcționeze la noi”, mentorul meu îmi spunea: “hai să încercăm” sau “ce ar trebui să facem să funcționeze?”. 

Spre surprinderea mea, în majoritatea cazurilor funcționa sau găseam o soluție pentru fiecare problemă. Cu toate aceste mă tot așteptam să vină și acel “ghinion” cu care mă obișnuisem.

Din fericire am aștepta un an și “ghinionul” nu a venit, ba mai mult proiectul s-a dovedit a fi unul de foarte mare succes, primind felicitări chiar și de la membrii din Bordul companiei.

Atunci pentru prima dată am simțit că am avut și eu “noroc”. 

Apoi, odată cu finalizarea proiectului și datorită rezultatelor bune am fost promovat pe o nouă poziție. As putea spune că iar am avut “noroc”.

În decursul anilor am tot avut “noroc” cu fel și fel de proiecte, am fost promovat din nou, am avut succes pe noua poziție și încă continui să am noroc. Uneori parcă simt că se aliniază planetele pentru mine.

Fiind o persoană curioasă din fire, m-am întrebat: ce am făcut acum diferit? Cum de acum am noroc? 

După îndelungi căutări am realizat că răspunsul stătea exact în întrebare și anume “diferit”.

Ca să evoluezi, trebuie să fii dispus să-ţi faci prezentul şi viitorul diferit de trecut. – Alan Cohen

Ani la rând am repetat aceeași partitură care suna prost, am pășit mereu pe aceleași drumuri care nu mă ducea nicăieri și am avut aceeași atitudine care îmi aducea mereu “ghinionul”.

Secretul acestei schimbări a fost o abordare nouă, diferită. O mentalitate nouă care se îndrepta spre succes, spre reușita mai degrabă decât spre neajunsuri sau eșec.

Am ajuns la concluzia că cheia spre “noroc” este o atitudine constructivă. Și nu trebuie să ne gândim că trebuie să fim mereu “flower power” ci mai degrabă să interpretăm fiecare situație într-un mod constructiv. Uneori asta înseamnă să minimizezi daunele, alteori să ai un succes răsunător. Şi  indiferent de care variantă te lovești, aceasta trebuie să îți aducă creșterea, să te ducă cu un pas înainte. Şi chiar dacă pasul acela nu va fi mereu unul fizic, faptul că am învățat ceva nou sau că acum știm că ceva nu funcționează este tot un pas în față.

Fiecare are atâta noroc şi atâta nenoroc câtă înţelepciune sau nechibzuinţă. – Baltasar Gracian

Schimbarea abordării și modul de interpretare sunt cheia spre reușită, atunci când prima variantă nu funcționează. Atunci când avem o atitudine care ne îndeamnă să încercăm, care nu îl are pe “nu” în față, atunci când o nereușită nu este privită ca pe un “ghinion” ci ca pe un pas în față prin învățare. Atunci când nu mai pășim pe drumuri a căror destinație știm deja că nu este ceea ce ne dorim, atunci, o să reperăm și “norocul”.

În ceea ce mă privește, am ajuns la concluzia că fiecare om își scrie propria soartă în cartea vieții, în fiecare clipă și cu fiecare acțiune pe care o face. Şi contrar așteptărilor, foile “sorții” noastre sunt goale și așteaptă să fie completate. 

Tu ce vrei să scrii în această carte?

 

Nebunia înseamnă să faci același lucru în mod repetat și să te aștepți să obții alt rezultat. -Albert Einstein

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns