Cum îți definești un obiectiv SMART

Cum îți definești un obiectiv SMART

Ne place să spunem despre noi că suntem artizanul propriei noastre vieţi. Iar liberul arbitru este cel care ne modelează viaţa.

Totodată, uneori ne gândim şi chiar admitem explicaţii care nu au legătură cu alegerile noastre ci mai degrabă cu forţe supranaturale cum ar fi soarta sau destinul.

Imaginaţi-vă viaţa ca pe un vapor. Orice vapor lăsat să plutească pe mare, va ajunge la un moment dat la un țărm.

Acolo, putem vorbi de un tărâm bogat şi primitor sau deopotrivă de un pământ ostil şi sărac.

Dar cum ar fi dacă am şti exact ce țărm este ostil şi ce țărm este primitor. Cum ar fi dacă am naviga intenţionat spre țărmul care ne va oferi exact ceea ce căutăm?

Exacat în aceeaşi manieră decurge şi viaţa noastră, fie plutim schimbând des cursul fără să avem o direcţie anume, fie ne îndreptăm ţintit spre o destinaţie.

Această destinaţie nu este altceva decât un obiectiv. Dar să ştim unde ne dorim să ajungem nu este suficient deşi este o decizie foarte importantă.

Pentru a ajunge la destinaţia dorită trebuie să ştim exact de ce resurse avem nevoie, dacă le avem sau le putem procura, cât timp va dura, ce distanţă avem de parcurs şi totodată dacă este realizabilă această călătorie în timpul în care ni l-am fixat.

Cu alte cuvinte avem nevoie de un plan concret nu doar de o destinaţie.

Deşi există multe posibilităţi în care ne putem fixa un obiectiv, cea mai potrivită metodă ar fi metoda SMART.

1. Specific

Obiectivul ales trebuie să fie specific, să specifice beneficiile pe care ni le va aduce. În acest fel, vom putea rămâne motivaţi pe parcursul traseului.

Un obiectiv SMART va răspundem la următoarele întrebări:

Ce îmi doresc să obţin şi de ce? Nu neglijaţi niciodată De ce-ul, acesta ne va oferi motivaţia.

De ce resurse am nevoie şi cine va mai fi implicat? Obiectivul trebuie să fie realizabil, cu resursele şi implicarea persoanelor care sunt în aria noastră de influenţă. Altfel este doar un vis.

Ce număr, sumă, îmi trebuie pentru a considera că mi-am atins obiectivul? Dacă am un scop în spatele obiectivului, înseamnă că ştiu şi ce vreau să fac cu rezultatul. Obiectivul în sine devine adesea o resursă pentru un alt obiectiv.

De exemplu am ca obiectiv creșterea profitabilităţii companiei.

De ce ne dorim asta? Este bine să ne ferim de răspunsurile evidente. Da, toţi ne dorim o profitabilitate mai mare, dar fără să avem un răspuns concret DE CE, nu ne vom găsi motivaţia să o chiar creștem.

Luăm ca exemplu, creșterea profitabilităţii pentru a ridica nivelul salarial al angajaţilor.

Cu cât? De ce sumă avem nevoie pentru asta? Cu cât trebuie să cresc de exemplu profitabilitatea pentru a mări salariile cu x %?

Un obiectiv SMART va fi de forma: Îmi doresc să cresc profitabilitatea companiei pe următoarele x luni,  pentru a putea creşte salarile angajaţiilor cu 10%, prin reducerea costurilor logistice şi a pierderilor.

După cum puteți observa, pentru a ne putea defini obiectivul Specific avem nevoie să parcurgem și restul pașilor apoi să revenim.

2. Măsurabil

Este important să ştim exact când ne-am atins obiectivul. Aud de multe ori expresia „îmi doresc să fiu pe plus faţă de anul trecut”, cu cât? De exemplu dacă vom avea 1 leu pe plus, ne-am atins obiectivul?

Avem exact aceleași costuri ca anul trecut? Dacă nu, cu siguraţă 1 leu nu ne va fi de ajuns.

Cu cât au crescut cheltuielile, dar perderile? Ce investiţii/reparaţii avem de gând să facem anul acesta?

Răspunzând acestor întrebări ne putem face o idee exactă despre cum vom măsura obiectivul nostru.

Feriți-vă de obiective care nu pot fi cuantificate sau măsurate.

3. Accesibil/Realizabil

Este necesar să analizăm dacă obiectivul este realizabil. Ba mai mult, dacă este realist pentru noi în raport cu resursele de care dispunem.

De exemplu mă apuc de alergat şi îmi doresc ca într-un an să pot alerga 100 m în 10 secunde.  Este realist?

Da, pentru Usain Bolt, dar pentru mine, având în vedere forma fizică pe care o am acum şi capacitatea organismului de a se antrena şi dezvolta este mai mult un obiectiv SF.

Întrebaţi-vă cum îmi pot atinge obiectivul? De ce resurse am nevoie? Le am? Le pot obţine? De la cine?

Motorul principal al fiecăruia este motivaţia, iar când un obiectiv nu este realizabil nici motivaţia nu va fi reală.

Uneori, este bine să ne fixăm obiective în raport cu ceea ce putem noi obţine, obiective care să nu depindă de prea mulţi factori externi. De exemplu, dacă am ca obiectiv o promovare, va fi foarte greu să o plasez în timp.

Deşi există anumiţi paşi care trebuie parcurşi pentru a promova, decizia finală este în mâna şefului, care poate să aleagă pe altcineva din motive subiective.

În acest caz, deşi ați făcut tot ceea ce ţinea de voi, nu v-ați atins obiectivul.

Dar în schimb, dacă ne propunem ca obiectiv atingerea tuturor parametrilor necesari promovării, chiar dacă acum nu am fost alesul, obiectivul nostru a fost îndeplinit.

Cu alte cuvinte am făcut ceea ce ținea de mine.

4. Relevant

Unori ne angrenăm în atingerea unor obiective care deşi ne consumă timpul şi resursele nu ne aduc nimic folositor.

De exemplu, am finalizat un Master în ingineria mediului, am investit doi ani de zile în atingerea acestui obiectiv care nu îmi este deloc de folos. Nu mă ajută cu nimic acest master şi nici nu este o profesie de care aş fi interesat pe viitor.

Asiguraţi-vă că obiectivul vă va aduce beneficii, că s-a meritat să investiţi timp şi resurse în atingerea lui.

Este timpul potrivit? Cu siguranţă dacă finalizam acest master la 20 de ani, când încă nu aveam o carieră, lucrurile ar fi stat altfel.

Este acest obiectiv următorul pas în direcţia în care ne dorim să mergem. Cunosc o familie care şi-a achiziţionat mobilierul de bucătărie înainte să construiască casa.

Cu siguranţă aveau nevoie de mobilă de bucătărie, dar era atunci momentul să o cumpere?

Nu vă fixaţi ca obiectiv cel mai uşor pas sau cel mai spectaculos, fixaţi-vă pasul de care aveți acum nevoie.

5. Timp

Majoritatea resurselor de care dispunem sunt limitate, de aceea fiecare obiectiv trebuie să fie ancorat în timp. Trebuie să ne definim exact când începem şi când finalizăm acel obiectiv.

Fără să avem un termen concret până când trebuie să ne atingem obiectivul, ne va fi foarte greu să ne prioritizăm paşii care ne vor duce acolo.

Când încep? Cât durează? Care este data la care trebuie să fie finalizat?

De asemenea, ajută şi o divizare în unităţi mai mici de timp, care sunt sarcinile zilnice, săptămânale şi lunare?

Definiți-vă obiectivul SMART doar după ce ați parcurs pași MART. Astfel aveți deja în vedere resursele necesare, motivația și orizontul de timp necesar.

Atunci când ştim exact ceea ce ne dorim, cum putem obţine asta şi de cât timp avem nevoie, nu ne va putea spune nimeni „ce noroc ai avut”.

După cum spuneam la început, ghinion sau noroc, soartă sau destin, există doar pentru cei care nu își trăiesc viaţa intenţionat. Pentru cei care lasă totul la voia întâmplării sau pentru cei care nu sunt pe deplin conştienţi de influenţa pe care o au asupra propriei vieţi.

Poate fi reconfortant să aruncaţi toate nenorocirile pe seama unor factori externi cum ar fi soarta sau ghinionul, în realitate, dacă vă doriţi ca „soarta” voastră să se schimbe este nevoie să trăiţi intenţionat.

Ce obiectiv SMART ţi-ai faixat astăzi?

Facebook Comments

Lasă un răspuns