Preţul leadershipului

Preţul leadershipului

Când renunț la ceea ce sunt, fac loc la ceea ce pot fi. Când renunț la ce am, primesc ceea ce am nevoie. Lao Tze – Tao

Toţi am aflat până acum că, în viaţă, nimic nu este gratis, pentru orice primim, există un preţ. Într-un fel sau altul, plătim pentru orice. Uneori, este vorba de bani, alteori de sănătate sau de cele mai multe ori, de timpul în sine.

Se spune că “nu-ţi poţi cumpăra fericirea, dar cu siguranţă o poţi vinde” și o facem adesea chiar fără sa conștientizam acest lucru.

De câte ori am uitat să plecăm de la muncă? Ne-am gândit poate la o promovare sau să câştigăm mai mulţi bani, dar nu am pus niciodată în balanţă dacă timpul sau fericirea noastră este echivalentă ca valoare cu timpul investit la muncă.

Şi nu spun că nu ar trebui să mai facem carieră, eu la rândul meu fiind un om de carieră, ci spun mai degrabă să ne gândim şi să analizăm ce dăm în schimbul a ceea ce primim şi dacă schimbul este echitabil.

După cum vă spuneam, am făcut la rândul meu de nenumărate ori acest schimb, am renunţat la timp, la familie, la prieteni pentru carieră sau pentru bani.

Urmând acelaşi tipar, a venit momentul în care a fi un bun manager nu îmi mai era de ajuns, îmi doream să trec la nivelul următor, să devin un lider.

Uneori, ne gândim că putem evita plata cerută, dar în realitate am aflat că acest lucru nu este posibil.

Am încercat să evit această plată timp de doi ani, timp în care am bătut pasul pe loc.

În aceşti doi ani, am citit nenumărate cărţi de leadership şi am urmat cursuri sau seminarii, dar cu toate acestea, nu s-a schimbat nimic.

Am înţeles că pentru a deveni lider este nevoie de alt preţ faţă de preţul pe care eu eram obişnuit să îl plătesc şi anume “timpul”.

Aveam să aflu acest lucru printr-o conjunctură favorabilă:

Am intrat în biroul secretarei într-un moment în care făcea transcriptul şedinţei manageriale avute cu o zi în urmă. Aspectul care mi-a atras atenţia însă a fost faptul că exista o înregistrare audio de pe care făcea transcrierea pentru protocol şi m-am gândit că de vreme ce am ţinut o şedinţă “super” să cer şi eu această înregistrare.

Şi independent de calitatea şedinţei, dacă a fost sau nu super, am constatat ascultând înregistrarea că totul în şedinţa respectivă s-a raportat la mine. La ceea ce îmi doream eu, la ceea ce credeam eu, la modul în care ceream să se facă lucrurile…. Era mai degrabă un monolog în care ceilalţi doar aprobau spusele mele.

Atunci am realizat că, pentru a deveni cu adevărat un lider, preţul pe care trebuie să îl plătesc este propriul EGO.

În atâţia ani de carieră, cu fiecare realizare, cu fiecare promovare, mi-am urcat ego-ul cu câte o treaptă pe un piedestal, iar acum m-am văzut în situaţia de a-l sfărâma în bucăţele.

Recunosc că nu este cea mai plăcută alegere şi nici nu este foarte satisfăcător, cel puţin la început. Mi-au trebuit alţi doi ani pentru a-mi diminua influenţa ego-ului şi încă mai există loc de îmbunătăţire.

Asta deoarece Ego-ul, când este “gâdilat” ,ne confera o stare plăcută de împlinire, stare la care ne este greu să renunţăm.

Dar cum aminteam la început, renunţăm la ceva doar pentru a face loc pentru altceva.

Şi aşa cum înlocuim ego-ul cu leadership-ul, aşa şi senzaţia pe care acesta ne-o conferă când avem o realizare personală, o înlocuim cu o senzaţie de bucurie când echipa realizează ceva.

Leadership-ul este un mod de a gândi şi de a relaţiona cu cei din jurul nostru.

Bucurați-vă de reușite indiferent cine le obține, în fond viața nu este un concurs permanent din care trebuie să ieșim mereu câștigători.

Uneori, altcineva are nevoie de victorie mai mult decât noi. Nu le răpiți această plăcere!

Asta nu înseamnă că trebuie să ne dăm la o parte mereu, ci înseamnă că nu este nimic greșit în a ieși uneori pe locul doi.

Avem o singură viață și este mai relevant cum am trăit-o decât numărul de cupe adunate în vitrină. 

Este mai important să ne bucurăm de fiecare clipă în loc să fim supărați că nu suntem pe primul loc.

Dar putem face asta doar dacă înlocuim gândirea centrată pe sine cu o gândire mai sănătoasă bazată pe binele general și bunăstarea întregului.

Bucurați-vă de victorii, bucurați-vă de locul doi, bucurați-vă de participare. Pe orice loc ați fi în viața, bucurați-vă, deoarece simplul fapt că suntem în viață trebuie să fie o bucurie.

Facebook Comments

Lasă un răspuns