Înlăturăți convingerile limitative

Înlăturăți convingerile limitative

Pentru a reuși în viață este necesar să ne înlăturăm convingerile limitative, barierele în calea unei vieți împlinite.

Ce înseamnă convingeri limitative?

Câți dintre noi nu ne-am pus singuri piedică în viață folosindu-ne inconștient de convingerile limitative pe care le-am hrănit de-a lungul timpului în noi? Iată câteva exemple.

 • Nu pot pleca de la acest loc de muncă pentru că la vârsta mea nu voi mai găsi altul.
 • Deși sunt nefericită în relația actuală nu îl pot părăsi fiindcă am o siguranță cât de cât.
 • Mi-ar plăcea să scriu o carte dar nu am timp și oricum alții au mai mult talent ca mine.
 • Aș vrea o mărire de salariu dar mi-e teamă să o cer pentru că acum se fac reduceri de personal și nu vreau să îmi pierd locul de muncă.

Dacă le recunoașteți la voi sau ați auzit prieteni folosindu-le înseamnă că ați ascultat de cel mai mare critic personal care vă sabotează încercările de a schimba ceva în viața voastră. Paradoxal, convingerile  limitative au într-o primă fază rolul de a ne apăra de emoțiile negative datorate unui eșec. De cele mai multe ori ele își au rădăcina în experiențe trăite deja sau din percepte venite din partea familiei sau a societății. Admițând că ele ne-au sprijinit în copilărie, acum se dovedesc adevărate bariere în realizarea obiectivelor personale și împlinirea menirii fiecăruia dintre noi.

Mark Manson împarte convingerile limitative în trei categorii:

 1. Convingeri limitative despre mine: nu pot face ceva pentru că ceva este în neregulă cu mine
 2. Convingeri limitative despre context: nu pot face ce vreau pentru că nu sunt lăsat de altcineva
 3. Convingeri limitative despre viață: nu pot face ceva pentru că este prea greu și voi eșua

Cum îmi schimb convingerile limitative?

Un proverb taoist spune “Când schimbi felul în care privești lucrurile, lucrurile la care te uiți se schimbă.”

Modificarea convingerilor limitative ține de modificarea modului în care privim viața și care va duce implicit la schimbarea modului în care acționăm. Este un proces de durată dar nu este greu. Presupune conștientizare și consecvență.

 1. Identifică-ți convingerile limitative

Notează toate propozițiile pe care ți le spui atunci când justifici inacțiunea. De cele mai multe ori ele conțin formulări de tipul nu pot, nu am timp, mi-e teamă.

 1. Analizează propozițiile

Cu ce te ajută aceste convingeri limitative? Cum te protejează? În această fază vei realiza că ții la niște idei care nu au o bază reală neapărat ci hrănesc teama ta de a ieși din zona de confort, de a suferi.

 1. Reformulează convingerile limitative în convingeri care te sprijină

Poți începe prin a face afirmații care se află la polul opus de propozițiile inițiale.

Îmi voi părăsi locul actual de muncă pentru că am o experiență valoroasă și mă voi descurca foarte bine și singură.

Poți de asemenea să faci o listă de afirmații care să te ajute să crești încrederea în tine, să te accepți așa cum ești.

 1. Sunt un om capabilă.
 2. Mă iubesc și mă accept așa cum sunt.
 3. Sunt responsabil/ă de propriul meu succes.
 4. Știu că merit o viață împlinită
 5. Sunt propriul arhitect al vieții mele

Și lista poate continua. Formulează propriile afirmații și repetă-le zilnic. Observă cum reacționezi în situațiile pe care de obicei le evitai. Observă emoțiile pe care le resimți și caută să  găsești momentele în care ai reușit să schimbi o convingere limitativă și te-ai bucurat de rezultat.

În momentul în care vei conștientiza micile victorii datorate schimbării de atitudine, vei avea mai multă încredere să modifici cât mai multe din convingerile limitative.

Acest proces de eliminare a convingerilor limitative este de durată, e un maraton mai degrabă. În plus fiecare pas făcut  are un impact  în toate zonele  vieții. Dacă vrei să trăiești o viață împlinită conștientizează ce anume te împiedică să te bucuri de ea. Pregătește-te din timp pentru fiecare mișcare pentru a te simți confortabilă să iei decizii curajoase.

Nu știi exact cum să pornești la drum?

Am o veste bună pentru tine. Am trei locuri disponibile în programul meu “Recapătă-ți puterea personală”.

Acest program este pentru tine dacă te-ai săturat să găsești scuze pentru a face o schimbare în viața ta, dacă nu mai vrei să îți sabotezi singură îndeplinirea viselor, dacă ești pregătită să alegi curajos să trăiești aliniată cu valorile și scopul tău personal.

Vrei să afli mai multe despre cum poți să îți alegi cu încredere viitorul? “Programează aici o discuție gratuita de 30 de minute cu mine.”

În această discuție vei afla cum te poate ajuta programul meu să treci printr-o experiență transformațională care îți va permite să îți regăsești energia și bucuria de viață.

Facebook Comments

Lasă un răspuns