Îmbunătăţeşte-ţi capacitatea de ascultare

Îmbunătăţeşte-ţi capacitatea de ascultare

În mod surprinzător foarte mulţi oameni nu ştiu de fapt să asculte sau practică un ascultat pasiv.
Nu aţi auzit niciodată întrebarea “eşti aici?” în timp ce altcineva vorbeşte? Această întrebare vine tocmai pentru că interlocutorul a remarcat că, deşi auziţi ceea ce spune, nu sunteţi de fapt cu gândul acolo. Acest mod de ascultare îi arată interlocutorului o lipsă de respect faţă de el şi faţă de sentimentele sale, iar după cum ştim, este foarte greu să avem o relaţie cu cineva atât timp cât respectul nu este reciproc.

Evident, de cele mai multe ori acest gest nu este intenţionat, pur şi simplu nu ne concentrăm pe subiectul discuţiei sau nu ni se pare foarte interesant.

În cele ce urmează o să prezint câteva metode prin care putem trece de la ascultarea pasivă la ascultarea activă.

Fiţi prezent!

Păstraţi în permanenţă contactul vizual cu interlocutorul, fiţi atent la ceea ce transmite prin mimică şi gesturi. Renunţaţi la lucrurile care vă pot distrage atenţia, cum ar fi telefonul sau un televizor pornit. Dacă vă gândiţi că aveţi de dat un telefon important pentru dvs. ,anunţaţi-vă interlocutorul, apelaţi pe cel pe care trebuie sa-l apelati, după care oferiţi-i toată atenţia.
Pentru a vă conecta şi mai bine, fiţi atent la expresiile feţei şi încercaţi să oglindiţi ceea ce vedeţi: dacă interlocutorul zâmbeşte, faceţi-o şi dvs., dacă se încruntă, la fel. Astfel îi arătaţi că vă pasă.
Dacă cineva vă povesteşte ceva pentru care nu aveţi nici un interes, anunţaţi-l de la început că preferaţi să aveţi o discuţie pe alt subiect.

Nu va plasati pe dvs in centrul discutiei!

Uneori ne vine foarte greu să nu ne spunem şi ” of-ul ” nostru. Adesea, când auzim o întâmplare prin care am trecut şi noi, avem tendinţa de a deturna povestea şi de a ne relata propria întâmplare. În momentul acela, discuţia devine despre noi. Oamenii, în general însă, nu vor să discute despre ceilalţi, ei sunt acolo să discute despre ei.
Dacă aveţi o poveste similară, folosiţi-vă de acea experienţă pentru a vă conecta, pentru a-i arăta interlocutorului că înţelegeţi prin ce trece fără a vorbi despre dvs.
Anunţaţi-vă interlocutorul că aţi trecut prin asta, dar nu îi povestiţi decât dacă v-o cere.
Deasemenea, nu oferiţi sfaturi decat dacă vă sunt cerute!
Sfaturile sunt adesea un factor perturbator în procesul de ascultare activă, asta pentru că , adesea căutăm acel sfat în mintea noastră în timp ce interlocutorul nostru vorbeşte.

Vorbiţi doar când interlocutorul a încheiat propoziţia/fraza!

Nu vorbiţi niciodată peste cealaltă persoană indiferent de ce părere aveţi despre cele auzite. O să aveţi timp să vă spuneţi punctul de vedere mai tarziu.
Nu este obligatoriu să aveţi un punct de vedere pentru orice.

Fiţi deschis!

Gândiţi-vă că fiecare persoană are propriul nivel de conştientizare şi sistem de valori. Respectă credinţa şi opinia fiecăruia. Nu judeca interlocutorul şi nu încerca să îl converteşti la ideea ta. Noţiunile de adevărat sau fals se potrivesc doar în cazul sistemului dvs. de valori. Poate dvs. o să vi se pară revoltător că un chinez mănâncă carne de câine, dar pentru sistemul lui de valori acest lucru este perfect normal.

Punţi-vă în locul interlocutorului!

Nu contează că sunteţi de acord sau nu cu ce spune, încearcaţi să vedeţi lucrurile din perspectiva sa. Dacă cineva vă spune că 25 de euro pentru o masă este mult, iar dvs. credeţi că este de fapt un preţ foarte decent, gândiţivă la acest preţ din perspectiva unui venit de 250 de euro lunar. Credeţi că este sustenabil să cheltuiţi 10% din venitul lunar pentru o singură masă?

Fiţi curios!

Puneţi întrebări despre subiectul discuţiei şi mai important despre sentimentele pe care le trezeşte în interlocutor acţiunea din povestire. De exemplu: – Ieri am fost promovat pe postul de Asistent Manager. Întrebaţi cum îl face acest lucru să se simtă? Cum crede că o să îi fie la noul job? Cum crede că îi va fi de acum înainte? Astfel o să vadă că vă pasă.

BONUS:

Exerciţiu pentru îmbunătăţirea ascultării active.

Acest exerciţiu se întinde pe o durată de 30 de zile, dar el poate fi extins la nesfârşit.

În fiecare zi, purtaţi o conversaţie cu cineva şi timp de 15 minute nu aveţi voie să vă spuneţi părerea, să daţi sfaturi sau să vă arătaţi dezacordul faţă de cele auzite. În aceste 15 minute aveţi voie doar să puneţi întrebări fără a vă trăda ceea ce credeţi despre subiect.
Ştiu că pare un exerciţiu simplu dar aştept un Feedback după prima săptămână de practică.

Facebook Comments

Lasă un răspuns