vineri, aprilie 19, 2024

Top 5 This Week

spot_img

Related Posts

Gândirea pozitivă: esența unei vieți împlinite

Gândirea pozitivă: esența unei vieți împlinite :

Gândirea pozitivă poate fi cheia care deschide ușa prosperității, ca un magnet, atragem lucruri bune sau rele în funcție de gândurile pe care le emitem.

Imaginați-vă mintea ca pe un ocean, iar gândurile ca pe valurile care îl străbat. Iar mintea conștientă ca pe o corabie care navighează pe această mare învolburată, încercând să-și găsească drumul spre destinație.

Când marea este agitată de gândurile negative, corabia noastră interioară se clatină, iar căpitanul cărmei – înțelepciunea noastră – pierde controlul. În schimb, atunci când marea este liniștită și plină de gânduri pozitive, călătoria devine mai ușoară și ne îndreptăm spre un viitor mai bun.

Pentru a naviga cu succes pe oceanul vieții, avem nevoie să ne schimbăm percepția și să ne îndreptăm atenția spre gândurile pozitive. Această abordare ne permite să transformăm provocările în oportunități și să evităm naufragiul în adâncurile pesimismului.

Mai jos veți găsi 14 tehnici care m-au ajutat să renunț la gândirea negativă și să îmi îndrept corabia spre un viitor mai fericit și prosper.

1) Evită presupunerile negative și alege gândirea pozitivă

Gândirea pozitivă: esența unei vieți împlinite
Gândirea pozitivă: esența unei vieți împlinite

Uneori, situațiile neplăcute care apar în viața noastră ne fac să speculăm negativ asupra motivelor.

Un exemplu des întâlnit este atunci când cineva întârzie la o întâlnire. De multe ori, presupunem că nu suntem respectați, importanți sau ne umplem mintea cu gânduri negative.

Dar imaginați-vă că, în loc să ne lăsăm copleșiți de presupunerile negative și să ne simțim umiliți, alegem o perspectivă pozitivă.

Mintea noastră ca o grădină din care culegem ceea ce semănăm. Este posibil ca vântul să aducă semințe de buruieni în grădina noastră, dar depinde de noi dacă le lăsăm să crească și să acapareze grădina sau le înlăturăm pe loc.

Un gând este similar cu o sămânță; în stadiul incipient nu are un efect semnificativ, dar dacă îl hrănim, acesta poate crește și sufoca alte gânduri, asemenea unei buruieni care umbrește plantele hrănitoare sau florile frumoase din grădină.

De aceea, în loc să ne concentrăm exclusiv pe noi înșine și pe modul în care situația ne afectează, ar trebui să ne gândim la ceilalți și să le oferim prezumția de nevinovăție. Poate că s-a întâmplat ceva neprevăzut, poate au avut o prioritate mai importantă sau poate că situația nu era sub controlul lor.

Astfel, vom întări relația în loc să o slăbim și vom cultiva o atitudine pozitivă, chiar și în fața situațiilor dificile. Alegeți să fiți avocatul, nu dușmanul celor dragi și veți descoperi o viață mai fericită și prosperă.

Ce contează nu este situația în sine, ci modul în care alegem să ne raportăm la ea.

2) Încetați să vă gândiți la conspirații: Cultivați gândirea pozitivă pentru o viață împlinită

Gândirea pozitivă: esența unei vieți împlinite
Gândirea pozitivă: esența unei vieți împlinite

Mintea noastră este mereu activă, iar uneori acesta poate observa corelații și similitudini între evenimente, inducându-ne  impresia unei conspirații. Totuși, astfel de situații sunt rare și nu trebuie să ne preocupe prea mult.

Când ne imaginăm că suntem victima unei conspirații, presupunem că ceilalți ne doresc răul. Iar asta ne face să gândim subiectiv și să fabricăm „probe” în favoarea ipotezei noastre, fapt care duce la conflicte cu persoane poate bine intenționate.

Un exemplu din viața reală este o experiență la începutul carierei: colegii plecau acasă, în timp ce eu primeam sarcini suplimentare din alte domenii. Inițial am crezut că este o conspirație, că managerul meu nu mă place și că vrea să mă facă să cedez.

Însă în realitate acesta se gândea să mă promoveze și-mi oferea de fap posibilitatea să demonstrez că merit asta. Promovarea a venit din fericire la timp, pentru că mă gândisem serios să demisionez.

Dar atunci am realizat că gândurile negative și scenariile false nu-mi sunt deloc de folos, la fel ca și presupunerile.

În concluzie, renunțați la gândurile despre conspirații și cultivați-vă o gândire pozitivă pentru a duce o viață împlinită.

3) Oferiți-vă mai mult credit 

 Am avut o discuție foarte interesantă cu un Manager Junior care era destul de abătut, nemulțumit de sine și cu o încredere scăzută în forțele proprii. 

Încercând să văd ce-i cauzează această stare negativă, mi-a spus că nu este mulțumit de el, că se consideră mediocru, că nu este bun de nimic etc. Din păcate, nu de puține ori întâlnim acest tip de gândire. 

După, mi-a povestit cât de slab este el, l-am întrebat în comparație cu ce? „pai cu dumneavoastră”, cu cine?! Părea și iritat de întrebare. Problema în abordarea acestui tânăr nu era faptul că de fapt nu este un manager bun, ci faptul că se compara cu cineva cu 10 ani mai multă experiență decât el.  

Am căzut și eu în aceeași capcană, cred că la un moment dat fiecare am căzut în capcana comparațiilor, doar că aceasta este după cum spuneam o CAPCANĂ!

Chiar dacă ne gândim că viața este o competiție, la job este o compeție, uneori chiar și în familie este o competiție, asta nu înseamnă că trebuie să ne comparăm cu cineva. Singura persoană față de care trebuie să fim mai buni, suntem noi cel de ieri.

Fiecare om pornește în viață dintr-un punct diferit față de alți oameni și are drumul lui, diferit și unic. De aceea, dacă progresăm zi de zi față de noi, în timp îi vom întrece pe toți cei care vor refuza să mai crească.

Gândiți-vă cum ați progresat față de ieri, dar față de luna trecută, dar față de acum un an, dar față de acum 5 ani? Cu siguranță asta vă va ridica moralul și vă va oferi motivația ca mâine să fiți mai bun decât astăzi.

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

4) Puneţi-vă uneori mintea pe pauză.

Învață să gândești pozitiv

Nu trebuie să trecem totul prin filtrul gândirii, mai ales când aceasta este una negativă. Gândurile de genul „Nu mi-a scris înapoi, nu mă place!” sau „A spus asta doar pentru a mă face să mă simt bine!” ne încarcă de emoții negative.

Când nu ştim ceva cu certitudine, este foarte uşor să ne lăsăm convinși de imaginaţie că ceea ce am gândit este ceva real, chiar dacă știm că este doar o presupunere pe care o facem.
Putem înlocui această presupunerea cu posibile motive pertinente:

Și-a uitat telefonul.
Nu mai are baterie la telefon.
Nu are credit.
Este într-o conferință.
Este în avion.
Nu are semnal.

Oricare dintre aceste variante este la fel de plauzibilă; alege să ai o aşteptare pozitivă.

5) Nu vă mai asumaţi responsabilitatea pentru TOT. (Învață să gândești pozitiv)

Gândirea pozitivă: esența unei vieți împlinite
Gândirea pozitivă: esența unei vieți împlinite

Nu sunteţi dumneavoastră de vină pentru tot răul din lume. Unele lucruri rele ni se întâmplă fără a le putea influenţa cumva.

Este foarte bine să vă asumaţi responsabilitatea atunci când este cazul, dar mai întâi analizaţi cum aţi fi putut dumneavoastră, realistic, influenţa evenimentul pentru care vă învinovățiți.

Dacă va asumați vina și când nu sunteți dvs. vinovat, „ajutați” la repetarea aceleiași  erori.

Cel care greșește trebuie să-și asume răspunderea. Doar așa se poate repara și evita repetarea aceleiași erori.

6) Nu raportaţi totul la propriile reguli. (Învață să gândești pozitiv)

Gândirea pozitivă: esența unei vieți împlinite
Gândirea pozitivă: esența unei vieți împlinite

Fiecare om are o perspectivă unică asupra lumii, propriul set de reguli, ceea ce nouă ni se pare de neconceput, pentru alte persoane este ceva normal. 

Pentru noi este ceva normal să mâncăm carne de porc și ceva de neconceput să mâncăm carne de câine, pe când pentru un musulman de exemplu, este de neconceput să mănânce carne de porc, iar pentru un asiatic este perfect normal să mănânce carne de câine. 

Există astfel model diferite de percepție, oameni care pot vedea foarte diferit lumea, dar fiecare om ar trebui să-și poată trăi viața după propriile reguli. (Atâta timp cât acestea nu încalcă legile statului în care este persoana respectivă)

Și chiar dacă nu suntem de acord în totalitate cu stilul cuiva de viață, cu regulile după care își conduce viața, atâta timp cât nu ne afectează în mod direct libertatea noastră de a ne trăi viața așa cum ne dorim, trebuie să acceptăm că „normal” este doar o perspectivă. Lucrurile pot părea normale și din cealaltă perspectivă.

Nu merg pe principiul că ar trebui să facem ca ceilalți pentru a fi acceptați, nu o să mă vedeți niciodată mâncând carne de câine, dar cred că nu trebuie să le impunem celorlalți să fie ca noi.

Exemplele menționate sunt unele extreme, dar conflicte și nemulțumiri pot apărea din diferențe de opinii mult mai mici, dacă una dintre persoane încearcă să-și impună punctul de vedere. 

Într-o zi am comandat câte o pizza pentru fiecare angajat care era la muncă, peste 100 de pizza, și am comandat exact pizza pe care o comand pentru mine. În momentul în care a venit pizza, au venit și întrebările: dar pentru cei care țin post nu ați luat, dar fără carne nu se poate, dar fără mălai pe blat nu se poate etc. 

În această situație, deși am decis să comand pizza pentru angajați s-a dorit a fi un gest care să-i motiveze, o parte din aceștia, care nu împărtășeau aceeași „viziune” despre pizza, au fost dezamăgiți. 

Bineînțeles, în această situație m-aș putea încărca cu o energie negativă, spunându-mi că am comandat cea mai bună pizza, că nu am făcut rabat la calitate și cu toate aceste oamenii sunt nerecunoscători sau să-mi reevaluez poziția și să accept că există și alte „viziuni” în materie de pizza. 

În următoare zi cand am comandat pizza am decis să întrebăm, astfel nu mai puțin de 90 de persoane au optat pentru altceva față de ce am comandat standard în prima zi.

Este total greșit să credem că adevărul nostru este singurul adevăr, că oricine nu este de acord cu noi este împotriva noastră.

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

7) Încetați să inventaţi lucruri și să le credeți.(Învață să gândești pozitiv)

Gândirea pozitivă: esența unei vieți împlinite
Gândirea pozitivă: esența unei vieți împlinite

Imaginația este un lucru minunat, dar nu dacă o folosiţi pentru a vă speria.

Vocea pe care o auzim cel mai des tindem să o credem, iar această voce este chiar vocea noastră. Dacă ne imaginăm tot felul de scenarii, mintea noastră va încerca să le transpună în realitate. De aceea este important cum ne imaginăm o „situație” desprea care avem puține informații, o vedem ca pe ceva pozitiv sau dimpotrivă ca pe ceva care sigur nu va funcționa.

Știți genul acela de gândire „eram sigur că o să uităm ceva”, „ce rost mai are, oricum nu vom reuși”, „precis nu mă va alege pe mine”, nu are cum să vă ajute.

Poate vă gândiți că experiența v-a făcut să gândiți așa, poate vă bazați chiar pe statistică pentru a vă confirma acest mod de gândire, dar cu toate acestea, omul nu se naște norocos sau ghinionist. 

Viitorul nostru se modelează în jurul gândurilor noastre, mintea noastră va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a ne transpune gândurile în realitate, chiar dacă acestea sunt unele negative.

Parea a 2-a!

https://www.mindsetup.ro/7-moduri-de-a-ti-limpezi-mintea-de-gandurile-negative-2

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles