Formula succesului

Formula succesului

Vedem persoane care au succes în aproape tot ceea ce fac lăsându-ne parcă impresia că au aflat cumva o formulă magică, secretă a succesului.

Doar că această formulă nu este nici secretă, nici magică, ba mai mult ne este accesibilă tuturor.

Și anume:

Succes= Motivație+Muncă+Talent

 

După cum puteți observa, talentul este pe ultimul loc și există și un motiv pentru asta. În sport există o expresie care poate să descrie cel mai bine de ce: ”s-a născut talent și a murit speranță”.

Talentul este un ”nice to have”, doar că acesta fără muncă și motivație nu ne va aduce beneficii prea mari. Să fii talentat nu este egal cu să ai succes.

Succesul se presupune că este ceva VALOROS, iar ceva valoros este alcătuit din lucruri de valoare, lucruri pentru care s-a plătit un preț în bani, timp, energie, etc.

Acum dacă reanalizăm formula Succesului, observăm că doar munca este ceva Valoros. Asta deoarece talentul este ceva gratuit. Ne-am născut așa, nu a trebuit să plătim nici un preț pentru a-l avea. La fel și motivația, deși valoroasă ca concept, aceasta nu are nici o valoare singură.

Pe de altă parte, dacă atașăm motivația de muncă, atunci ambele capătă o valoare mai mare.

Cunosc persoane care nu au un talent nativ într-un domeniu dar cu toate acestea sunt printre cei mai buni. Asta doarece talentul, adesea este legat de o abilitate, iar o abilitate se poate învăța.

În concluzie, este foarte bine dacă ai și un talent nativ dar acesta nu îți va garanta succesul. În schimb, dacă vei fi motivat și vei munci în direcția visului tău, pentru a-ți dezvolta și rafina abilitățile, succesul va veni negreșit.

Mă bucur că te-ai născut talentat dar mi-ar plăcea să ai și succes, iar pentru asta va trebui să muncești.

 

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns