Despre opinii și păreri

Despre opinii și păreri

Nu arunca în stânga și în dreapta cu opinii decât dacă este absolut necesar să exprimi acea opinie.
Adesea, o opinie scoasă dintr-un context  și plasată în altul va arăta foarte prost.
De aceea, cumpătarea și „reținerea” uneori sunt cheia succesului. Fiecare avem opinii mai mult sau mai puțin răspândite/acceptate, dar va trebui să le păstrăm pentru noi, iar în societate să ne purtăm civilizat și conciliant cu toată lumea indiferent de felul în care gândim sau opiniile pe care le avem despre anumite aspecte cotidiene.
Am avut un interviu cu un băiat care avea un nume unguresc și am făcut „prostia” să  îl întreb din ce zonă a țării vine. Mi-a spus că din București, iar eu i-am replicat: ” voi nu aveți treabă cu ardealul?”. Am râs amândoi,  mi-a răspuns că el nici măcar nu vorbește maghiara și ne-am continuat conversația.  L-am angajat și am avut o relație bună sau cel puțin așa am crezut eu. La un moment dat i-am propus și o promovare pe care a refuzat-o deoarece era în altă locație.  După 5 ani a venit și mi-a spus că pleacă din companie, familia lui este în Anglia și merge și el acolo, ba chiar l-am lăsat să plece fără preaviz. Toate bune până a ajuns la mine chestionarul de la interviul de ”exit” în care a scris, pe lângă faptul că s-a simțit bine, pe alocuri totuși consideră că directorul, adică eu, nu l-a promovat pentru că este de altă etnie iar eu am fost părtinitor. Asta deși nu era adevărat, el nu era de naționalitate maghiară,  nu vorbea limba maghiară și refuzase oficial o propunere de promovare.
Știu că poate vă gândiți că nu a fost tocmai corect din partea lui. Însă, dacă nu i se dădea șansă nu avea de ce să scrie negativ la feedback-ul final.
Uneori, o opinie, cât de nevinovată ar fi, poate fi scoasă din context și transformată în ceva care poate să facă rău.
Nu contează că sunteți în business sau pe wall-ul de la facebook-ul privat, pastrați-vă opinile pentru voi.
Nu vă ajută cu nimic dacă le faceți cunoscute, ba din contră,  vă pot face foarte mult rău.
Şi nu mă refer aici să fiţi neutri în toate situaţiile ci să vă bazaţi apariţiile publice pe etică şi să vă feriţi de „scandal” şi politică. Asta bineînţeles  dacă nu lucraţi la un tabloid sau sunteţi implicat în politică. 
Paul Pârvulescu înainte cu o lună să semneze cu Steaua.
Îmi amintesc cu umor de anumiţi jucători de fotbal care şi-au declarat dragostea pentru o echipă pe facebook după care au ajuns să se transfere la echipa rivală. Într-o asemenea situaţie este greu să mai fi acceptat. 
Revenind la opinii, trebuie să fiţi mereu conștienți de implicaţiile acestora şi despre faptul că poate, la un moment dat, o să fiţi nevoiți să vă asumaţi acea opinie.
Ceea ce încerc să transmit nu este să vă schimbaţi opiniile actuale sau să nu aveţi deloc opinii, ci să le exprimaţi astfel încât ulterior să nu ajungă să vă facă rău. 

Nu este lupta dintre opinii cea care a facut istoria atât de pregnantă, ci lupta încrederii în opinii, adică a convingerilor. – Friedrich Nietzsche

Facebook Comments

Lasă un răspuns