joi, aprilie 25, 2024

Top 5 This Week

spot_img

Related Posts

De ce este CONSECVENȚA atât de importantă?

De ce este CONSECVENȚA atât de importantă? Pentru că este cheia spre succes!

Sunt multe atribute în dreptul unui lider, carismă, autenticitate, integritate, empatie, pragmatism, pasiune, viziune etc, dar cred că niciuna dintre aceste atribute nu ar conta dacă nu ar exista CONSECVENȚA.

Pentru a fi cu adevărat un lider desăvârșit, nu este de ajuns să te antrenezi până ajungi pe locul I, ci trebuie să te antrenezi în continuare, zi de zi, pentru a rămâne acolo.

Pentru un lider este esențial, nu să atingă standarde, ci mai degrabă să le mențină, iar asta nu o vom putea face fără consecvență. 

Aud adesea vorbindu-se despre pasiune ca fiind garantul succesului, fapt confirmat la anumite persoane care au succes. Totodată, cunosc numeroase cazuri de persoane care în ciuda pasiuni pe care o au pentru o ceea ce fac, totuși nu au succes. 

Cu siguranță, pasiunea joacă un rol important în motivație, dar consecvența este cea care ne va ajuta să excelăm. De fiecare dată când sunt foarte entuziasmat de ceva, progresez foarte repede, cresc ca „Făt-Frumos într-o lună, cât alții într-un an”, dar apoi entuziasmul se pierde şi odată cu el şi creșterea exponențiala. 

De ce este CONSECVENȚA atât de importantă?

Cu toate că pasiunea poate rămâne la același nivel, entuziasmul se poate pierde la contactul cu realitatea.

În general suntem pasionați de joc, doar că în majoritatea timpului ne antrenăm. Îmi amintesc când jucam fotbal că uram antrenamentele din perioada de iarnă și aș fi făcut orice să scap de ele.

Asta pentru că priveam antrenamentul ca pe ceva negativ care era necesar pentru a putea face ceea ce mă pasiona cu adevărat, și anume să joc.  Cu alte cuvinte, nu te antrenai, nu intrai să joci.

Astfel, mă antrenam motivându-mă cu ideea că doar aşa pot să joc, dar ce te faci atunci când te antrenezi din greu şi nu prinzi echipa, nu ajungi să joci?

Încet, încet, pasiunea noastră se stinge, motivația se pierde la fel și dorința de a ne mai antrena, de a continua.

Și toate acestea, pentru că am separat două activități una de cealaltă, am pus prea mare accent pe pasiune de a juca și prea puțin pe antrenamentul care ne permite să jucăm.

Deși exemplul prezentat este din sport, în mediul de afaceri, lucrurile stau exact la fel. 

Dacă ne dorim să fim buni la ceva, indiferent despre ce este vorba, trebuie să ne antrenăm consecvent. Că este vorba despre un limbaj de programare, despre comunicarea, despre gestionarea situațiilor de criză, vom fi atât de buni pe cât am repetat de des, și nu vorbesc aici doar de a fi consecvent, ci și de a fi consistent.

De ce este CONSECVENȚA atât de importantă?

Oameni iubesc predictibilitatea, deși adesea afirmă că preferă spontaneitatea. Nu realizăm că predictibilitatea nu este nimic altceva decât consecvența.

Este important de exemplu să fii spontan într-o situație de criză, să iei decizii rapid și să găsești soluții, dar este și mai important să fii predictibil în ceea ce privește acele decizii.

Spontaneitatea și predictibilitatea nu sunt în antiteză, acestea pot și chiar este indicat să coexiste, altfel spontaneitatea îi servește doar liderului, nu și echipei pe care o conduce. 

Haideți să ne imaginăm următorul scenariu: un comandant de navă care este consecvent în a-și ajuta oamenii, este pus în situația unei scufundări iminente a navei. 

În situația în care comandantul ar fi doar spontan, ar putea foarte bine să sară în prima barcă de salvare și să se salveze pe sine.

De ce este CONSECVENȚA atât de importantă?

În situația în care comandantul ar fi spontan, dar totodată predictibil, s-ar gândi imediat cum să facă rost de cât mai multe bărci pentru a salva câți mai mulți marinari

Putem observa că, deși în ambele cazuri am vorbit de spontaneitate, doar atunci când aceasta a fost combinată cu predictibilitatea a fost în beneficiul echipei.

De aceea se spune că adevărata față a unui lider se vede în situații de criză, atunci „își dă arama pe față”. 

De ce este CONSECVENȚA atât de importantă?

Oricât de mult ne-am pregăti și oricât de mult am încerca, la un moment dat, o să fim nevoiți să depășim un moment de criză. Doar că acest moment delicat nu poate să ne folosească ca scuză în ceea ce privește scăderea standardului pe care îl avem sau renunțarea la consecvență și predictibilitate. 

Când avem de-a face cu o criză, mai ales atunci când aceasta este generalizată, când inclusiv competitorii noștri se confruntă cu aceleași provocări, nu este atât de important ce facem pe timp de criză, ci mai degrabă ce echipă avem la sfârșitul crizei!

De ce este CONSECVENȚA atât de importantă?

În decursul istorie am experimentat crize cu o oarecare periodicitate, și de fiecare dată, omenirea a reușit să le facă față. Pe când unii și-au pierdut afacerile odată cu criza, alții au înflorit. 

Și nu vorbesc aici de cei puțini cărora, odată cu criza, li s-a deschis o nouă piață, ci de cei care deși au suferit pe timpul crizei, au reușit să-și păstreze echipa intactă.

După cum spuneam, crizele vin și trec, dar ce ne facem atunci când criza a trecut, lucrurile încep să revină la normal, comenzile cresc, dar noi nu mai avem persoane calificate care să le onoreze. 

Astfel, deși criza s-a sfârșit, pentru noi calvarul abia începe. Și în timp ce alți pornesc cu motoarele turate la maxim, noi încă facem reglaje sau ajustări. 

Poate în timpul crize ne gândim că „trebuie” să facem economie, și chiar trebuie, poate suntem și genul care vom spune „mă știți, eu mereu am fost de partea oamenilor, dar acum…”.

Nici nu mai contează ce urmează după dar, pentru că oamenii nu vor mai avea încredere în tine, asta pentru că ai fost spontan, dar nu și consecvent. Chiar dacă în timp vei reuși să-ți formezi o nouă echipă, la următoarea criză vor pleca, deoarece nu au încredere în tine.

Cu siguranță, pe timp de criză, cel mai simplu este să se renunțe la personal. Un manager pragmatic se va gândi că după ce trece criza, va angaja cu ușurință personalul de care va avea nevoie.

Dar rareori planul din timpul crizei se potrivește cu cel de după. 

Imagine similară

Recrutând vom avea un angajat, dar dacă alegem să nu dăm afară pe timp de criză, dacă alegem să fim consecvenți în convingerea noastră că omul este sufletul companiei, la sfârșitul crizei, nu vom avea un angajat, ci vom avea un membru al familiei noastre, un membru dedicat și loial, care va face tot ceea ce-i stă în putință pentru a performa, pentru a livra sau pentru a produce capitalul de care compania are nevoie.

Indiferent de condițiile în care ne aflăm, nu putem renunța la consecvență. Nu poți fi bun când este bine și rău când este rău, astfel ai fi doar un profitor.

Dacă ești bun, fii bun până la capăt, în cele din urmă consecvența este cheia spre succes!

Citiți și articolul:

https://www.mindsetup.ro/5-motive-pentru-care-consecventa-este-un-obicei-important/

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles