Cum îmi aleg un obiectiv ?

Cum îmi aleg un obiectiv ?

Cum îmi aleg un obiectiv  sau de ce este această alegere atât de importantă? 
Pe parcursul vieții ne alegem o sumedenie de obiective care vizează diferite aspecte ale vieții noastre.
Chiar dacă nu este cazul cu fiecare obiectiv, anumite alegeri ne influențează sau ne schimbă viața în mod dramatic, de aceea este foarte important să ne evaluăm motivele și raționamentul din spatele acestor alegeri.
Gandeste-te la lucrurile marete, insa bucura-te de micile placeri.” – H. Jackson Brown

obiectiv

De ce ? (Cum îmi aleg un obiectiv ? )

Pentru a evita alegerea unor obiective din motive incorecte este bine să ne întrebăm de ce am ales acel obiectiv?
  • De ce vreau asta?
  • Ce va însemna dacă obțin ceea ce mi-am propus? Și dacă nu?
  • Cum îmi va schimba viața atingerea acestui obiectiv?
  • Ce sentiment mă îndreaptă spre acest obiectiv: teama, insecuritatea, dorința de a mă răzbunape cineva  etc ?
  • Obiectivul meu este compatibil cu sistemul meu, cu credințele și scara mea de valori?
  • Care este costul atingerii acestui obiectiv în timp, bani, stres etc ?

Obiectivele bune nu se nasc niciodată din frică, insecuritate sau durere. Atunci când în spatele deciziei stă o emoție puternică, adesea nu există și un raționament corect, ci mai degrabă este vorba de o alegere irațională și impulsivă.

Iar problema cu acest gen de obiective este că nu ne vor îndrepta în direcția în care ne dorim noi cu adevărat să o facă.

Să îți găsești drumul corect spre obiectivul tău înseamnă să fii parcurs deja jumătate din acesta – Anand Saraswat

99% din obiectiv este călătoria și 1% este obiectivul în sine.

(Cum îmi aleg un obiectiv ? )

(Cum îmi aleg un obiectiv ? )

Un obiectiv nu este despre rezultatul final, despre recompensa pe care o primim când acesta este îndeplinit, ci mai degrabă despre călătoria care ne duce acolo.
Nu avem nicio certitudine clară, în afară de încrederea în forțele proprii, că vom atinge acest obiectiv. Asta înseamnă că, la sfârșit, putem obține o ”eventuală” recompensă sau putem la fel de bine să nu obținem nimic. De aceea, gândul că vom primi o eventuală recompensă nu este destul de motivant încât să ne ofere energie până la final.
Un sportiv profesionist, de exemplu, se antrenează un an întreg pentru un singur meci de cateva minute;  motivația lui nu vine neapărat din rezultatul acelui meci, ci din plăcerea de a practica acel sport zi de zi.
De aceea, este esențial să ne alegem obiectivul în funcție de drumul care ne duce acolo, să alegem să facem lucrurile care ne fac plăcere și vom găsi motivația la fiecare pas.
Un obiectiv, cu cât este mai măreț cu atât este mai greu de atins, obstacolele de pe drum sunt mai mari și efortul depus va fi mai mare.
Motivația este un factor cheie în aceste situații. Uneori, ne alegem obiectivul doar pentru recompensa finală fără să analizăm dacă o să ne placă drumul care ne va duce acolo și sfârșim prin a renunța în momentul în care apare primul obstacol. În acel moment o să reevaluăm acel obiectiv și o să ne spunem ”nu merită osteneala”, după care renunțăm.
Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă ne-am fi întrebat de la început: de ce mi-am ales acest obiectiv?

Cum ?

(Cum îmi aleg un obiectiv ? )

Cum îmi aleg un obiectiv ?

Odată ce ne-am stabilit un obiectiv corect trebuie să ne întrebăm: cum îl îndeplinesc?
Odată ce entuziasmul alegerii dispare, trebuie să ne întrebăm cum o să obținem ceea ce ne-am propus, cum o să facem? Avem resursele necesare? De cine mai depindem în realizarea obiectivului?
Este necesar să ne stabilim încă de la început drumul, traseul. Să punem în balanță avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni și să analizăm dacă obiectivul nostru este într-adevăr realizabil cu resursele actuale. Dacă nu, de ce resurse mai am nevoie și cum le obțin?
Pentru a maximiza șansele de reușită trebuie să ne planificăm dinainte pașii, să ne calculăm costurile, nu să ne trezim la jumătatea drumului fără resurse. Parcurgand aceste procese, anumite obiective ni se vor părea pur și simplu că nu merită efortul și este ok să fie așa.
Adică, în loc să pornesc pe un drum care nu mă duce nicăieri, mai bine mă orientez spre un drum care mă duce unde îmi doresc eu să ajung. Și chiar dacă nu toate drumurile ne duc exact unde am vrea noi să ajungem, este important să ne ducă totuși cât mai aproape.
Trebuie să realizăm că un obiectiv nu trebuie să fie mai presus de ceea ce ne reprezintă, de valorile noastre.
Dacă obiectivul este să ajungi la un milion de dolari, o poți face în multe moduri, mereu există scurtături cum ar fi o afacere ilicită sau chiar jefuirea unei bănci, dar asta nu înseamnă că vom și alege aceste ”scurtături”.
Alege să faci milionul făcând ceea ce îți place, ceea ce te face fericit și chiar dacă nu vei reuși, vei avea parte de bucurie și fericire pe parcurs.
Un obiectiv fără un plan este doar un vis – Antoine de Saint-Exupery

Când ?

când îmi aleg un obiectiv

Odată ce ne-am stabilit un obiectiv trebuie să îl ancorăm în realitate, în timp.
Când încep călătoria spre noul meu obiectiv? Cât durează? Ce timp trebuie să aloc zilnic, săptămânal, lunar pentru atingerea obiectivului meu?
La fel ca și în faza „cum” trebuie să trecem din nou testul: este realizabil?
Un obiectiv trebuie să fie realizabil și în concordanță cu limitările noastre legate de disponibilitate și timp. De exemplu, dacă îmi doresc să învăț o limbă străină, cât timp pot aloca zilnic pentru asta?
Răspunsul la această întrebare trebuie să fie unul sincer și realist, dacă mă gândesc să-mi aloc două ore pe zi trebuie să mă gândesc și în ce intervale orare să fie cele două ore? Ce scot din rutina actuală pentru a-mi elibera cele două ore?

Inacţiunea este principalul motiv pentru care cei mai mulţi dintre noi nu trăiesc viaţa pe care ar vrea s-o trăiască – Colin Turner

Proiecție.

obiectivul corect

Ultimul pas este un exercițiu de imaginație. Imaginează-ți că ai realizat deja obiectivul pe care ți l-ai propus;  cum te va face asta să te simți? Este viața pe care ți-o dorești?
De exemplu, îți fixezi ca obiectiv promovarea pe următoarea poziție, aceea de area sales manager. Ai obținut această poziție. Cum va fi viața ta acum? Este important să ne gândim la acest aspect.
În exemplul dat, pentru noua poziție, nu vei mai avea un job la birou, în orașul tău, ci va trebui să te deplasezi zilnic între filialele care îți sunt arondate. Cum îți va afecta acest aspect viața? Este ceva ce ți-ar plăcea? Te vezi în mașină, pe drum patru ore pe zi? Cât timp o să ai pentru familie?
Este foarte important să ne punem aceste întrebări înainte de a ajunge la obiectiv, deoarece acum suntem în punctul în care încă ne putem alege un alt obiectiv. Gândește-te cum ar suna peste o lună să mergi la șeful tău și să îi spui, ”Știți, această poziție nu este tocmai ceea ce mi-am dorit”.
O persoană are succes dacă se trezeşte dimineaţa şi se întoarce înapoi seara în pat, iar între cele două momente face doar ceea ce doreşte să facă – Bob Dylan

Concluzie

mai multe obiective

Alege-ți obiectivele în funcție de drumul care te va duce acolo. Alege să faci ceea ce-ți place și nu te lăsa hipnotizat de efectul rezultatului final.
Dacă îți dorești mai mulți bani, fixează-ți ca obiectiv suma exactă de bani la care vrei să ajungi, stabilește-ți un orizont de timp realist și alege să îi obții făcând ceea ce îți place.

Visul tău îţi stabileşte obiectivele; obiectivele îţi trasează acţiunile; acţiunile tale dau naştere rezultatelor; rezultatele îţi aduc succesul –  John C. Maxwell

Facebook Comments

Lasă un răspuns