Cum eșecul te poate ajuta să ai succes.

Cum eșecul te poate ajuta să ai succes.

Probabilitatea ca ceva să nu funcționeze este mai mare decât să funcționeze. Adesea, rezultatele nu apar din prima încercare și deși nu există lucruri perfecte avem totuși câteva exemple care tind spre ideal. Chiar și acestea însă, nu au fost așa de la început, ba mai mult, eșecul a fost cel care le-a modelat în ceea ce sunt astăzi.

Zilele acestea am lucrat ceva prin casă și printre lucrurile de care a trebuit să mă ocup a fost ușa de la intrare care începuse de câteva zile să scârțâie. Cred că toți am apelat la vestitul WD-40, care întradevăr mi-a rezolvat problema. Uitându-mă pe internet, am găsit sute de întrebuințări pentru acest produs. Asta m-a făcut curios să aflu mai multe despre acesta și în special despre originea numelui, WD-40.

Mă întrebam, de ce tocmai 40, probabil este vorba de o formulă sau ceva, de aceea am intrat pe site-ul oficial al companiei de unde citez:

Considerat de către mulți ca soluția Nr.1 în rezolvarea problemelor, WD-40 a fost inventat acum mai bine de 60 de ani de către 3 angajați ai companiei Rocket Chemical. Într-un mic laborator din San Diego, California, cei trei încercau să creeze o linie de produse care să protejeze împotriva ruginii și care să poată fi folosită în industria aerospațială.

În fruntea echipei se afla chimistul Norm Larsen care încerca să găsească o soluție pentru îndepărtarea apei, soluție ce urma a fi folosită de către NASA pentru a proteja rachetele spațiale Atlas de rugină și coroziune. Larsen și echipa sa au avut nevoie de 40 de încercări pentru a găsi formula corectă care avea să devină faimoasă pe tot globul, de aici și numele acestui produs, WD-40.

Această scurtă istorioară ne dezvăluie faptul că acest minunat produs este rezultatul a 39 de încercări eșuate.

Acum nu pot să nu mă întreb de câte ori am renunțat la ceva după două-trei încercări, ba mai mult de câte ori am renunțat la ceva după o singură încercare eșuată. În schimb, oameni care lucrează pentru NASA își ”permit” să încerce de nu mai puțin de 40 de ori până reușesc.

O situație similară este cea a lui Thomas Edison, inventatorul becului, cel care a încercat nu mai puțin de 10.000 de prototipuri până a ajuns la cel care a devenit ”becul”.

„Nu am dat greş, ci pur şi simplu am găsit 10.000 de idei care nu funcţionează” spunea Edison

De cele mai multe ori, ne dorim ceva în viață, ceva ce am văzut deja la altcineva. Ne dorim să ajungem ca idolul nostru. De exemplu, fiecare sportiv are un idol și își dorește să poată executa loviturile ca acesta, dar nimeni nu se gândește câte încercări ratate a avut idolul până și-a rafinat execuția care l-a făcut celebru. Nu ne gândim de câte ori ”ratează” la antrenament.

Eșecul este doar un pas al evoluției, asta deoarece nu putem evalua în ceva atât timp cât nu testăm acel ceva.

Dacă privim viața dintr-o perspectivă detașată și obiectivă o să realizăm că aceasta decurge cam aşa: Planifică-Testează-Îmbunătățește, acesta fiind și principiul evoluției planetei.

Trebuie să înțelegem că ”eșecul” nu este opusul ”succesului”, ci mai degrabă precursorul acestuia.

Gândește-te la ultimul proiect la care ai lucrat tu sau echipa ta și vezi câte greșeli s-au făcut pe parcurs. De câte ori ați ajuns la un punct ”mort” și a trebuit să regândiți sau să o luați de la capăt. Câți bani ați scutit datorită faptului că v-ați dat seama din timp că ceva nu funcționează și ați remediat situația?

Chiar dacă în mediul de afaceri ”eșecul” nu este privit cu ochi buni, acesta face parte din procesul de creștere și se va întâmpla inevitabil. Noi nu trebuie să ne speriem de eșec, ci trebuie să învățăm ce să facem cu acesta. Nu cred că o să pornească nimeni la un drum doar de dragul de a eșua și nici nu este acesta scopul. Obiectivul nostru este să avem succes în ceea ce ne propunem, de aceea trebuie să punem în practică cea mai plauzibilă variantă pe care o avem și care considerăm că ne va aduce succesul. Cu toate asta, dacă această abordare nu funcționează sau nu funcționează în totalitate, ceea ce facem apoi este definitoriu pentru succesul proiectului nostru. Modul în care ne raportăm la acest ”eșec” este esențial. Mă dau bătut sau îmi spun,, – aha, asta nu funcționează și trebuie înlocuită!”

Pentru a avea succes și pentru a ne perfecționa, trebuie să ne raportăm la cea de-a doua abordare. Ce am învățat din acest eșec? Cum o să fiu mai bun data viitoare?

Toți cunoaștem sintagma „practica bate teoria” asta deoarece ne lovim foarte des de ea. Această sintagmă nu face altceva decât să spună că putem emite oricâte ipoteze vrem, dar până nu le vom pune în practică nu vom știi exact ce o să funcționeze și ce nu.

Nu te da bătut niciodată dacă nu ai reușit ceva, încearcă până o să reușești. Învață din eșec și nu face de două ori aceeași greșeală. Adoptă această atitudine și când este vorba de echipa ta, doar așa îi poți ajuta să crească. În loc să îți cerți un angajat când greșește ceva, mai bine spune-i ,,- haide să vedem ce am învățat din asta!”  Acest lucru îl va ajuta pe angajatul tău să nu mai repete aceeași greșeală și să devină mai bun. El devine  mai bun și echipa ta va deveni mai bună. Și chiar dacă nu va funcționa cu toți angajaţii, nu mai ținti spre 100%, țintește spre câteva procente peste nivelul actual, iar când o să ajungi la 99%, poți ținti și spre 100%.

Succesul nu apare peste noapte. Acesta vine în timp, prin muncă, sacrificii, și mai ales prin evoluție.

Nebunia înseamnă să faci acelaşi lucru în mod repetat şi să te aştepţi să obţii alt rezultat –  Albert Einstein

 

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns