Cele 3 întrebări esențiale ale oamenilor optimiști.

Cele 3 întrebări esențiale ale oamenilor optimiști.

Care este diferența dintre un optimist și un pesimist?

Cred că fiecăre a observat că aceeași situație poate fi privită diametral opus de două persoane diferite. 

„Pentru optimişti, viaţa nu este o problemă, ci o soluţie.” — Marcel Pagnol

Fiecare om și-a creat propria percepție despre viață, și-a modelat un vizor prin care observă lumea. Unii oameni văd viața în culori, alții în schimb, disting doar alb, negru și nuanțe de gri.

Partea pozitivă este însă că fiecare persoană își poate modela percepția astfel încât să vadă lumea în culori.

Chiar dacă nu am fost conștienți în momentul în care ni s-a întipărit în minte percepția pe care o avem despre viață, putem alege să o schimbăm în mod conștient cu una mai bună.

Vă prezint mai jos trei întrebări pe care va trebui să vi le adresați după fiecare acțiune majoră sau la sfârșitul fiecărei zile.

Ce ți-a plăcut?

Întrebarea ”ce ți-a plăcut?” ne face să fim conștienți de moment, să învățăm să apreciem viața și lucrurile care ni se întâmplă zi de zi.
Vedem uneori persoane care, ori câte lucruri materiale ar avea, niciodată nu sunt mulțumite, mereu se simt nedreptățiți. Îi vedem și ne întrebăm: lor nu le convine nimic? 

Cineva m-a luat la un moment dat prin surprindere întrebându-mă ce mă face fericit? 

Și, pe cât a fost de simplă întrebarea, pe atât a fost de dificil să găsesc imediat un răspuns. Aș fi putut imediat înșira mai multe lucruri, dar ar fi fost adevărat?

Când ne răspundem la aceste întrebări este absolut necesar să fim sinceri cu noi, chiar dacă vom fi tentați să dăm răspunsuri „corecte”, adică nu ceea ce mă face fericit, ci ceea ce s-ar aștepta ceilalți să răspundem.

Cum am putea fi fericiți dacă nu cunoaștem cu exactitate care sunt acele persoane care ne fac fericiți, care sunt lucrurile care ne fac fericiți sau care sunt activitățile care ne aduc fericirea.

De cele mai multe ori nu realizăm că esența vieții nu sta în marile reușite, ci în micile plăceri. Dacă suntem conștienți vom putea găsi ceva benefic în orice experiență. Putem învăța să ne bucurăm de o zi ploioasă sau de un răsărit de soare. 

Dacă nu reușim să găsim ceva plăcut în fiecare zi, de ce mai trăim?

Cel care nu se bucură de „PUȚIN”, nu se va bucura nici de „MULT”.

Ce ai învățat?

Pentru a ne dezvolta, avem nevoie atât să acumulăm cunoștințe sau învățături noi cât și să ne modelăm un mod de gândire orientat spre creștere.
Întrebarea ”ce ai învățat?” ne va face să căutăm o lecție în orice experiență. Dacă este vorba de o experiență pozitivă, ne va ajuta să ne dăm seama ce a funcționat, care a fost cheia succesului nostru. Astfel, vom putea replica această învățătură.

În cazul în care am avut o experiență negativă, vom extrage o învățătură din asta, iar data viitoare vom ști ce nu a funcționat și vom avea o abordare mai adecvată cu șanse mult mai mari de succes.

O minte avidă după cunoaștere va fi mereu orientată spre soluții.

Învaţă ceva nou. Încearcă ceva diferit. Convinge-te singur că tu nu ai limite. –  Brian Tracey

Cum pot aplica ce am învățat?

Nu este de ajuns să învăţaţi sau să aveţi informații, ci este necesar să știţi și cum să le folosiţi în propriul interes.

Transpunând învățăturile în practică, vă veți deschide poarta spre succes.

Oamenii de succes, adesea, nu sunt profesorii care înmagazinează informații, ci antreprenori care pun în practică fiecare fărâmă de cunoaştere pe care o au, sunt cei care au o minte deschisă și optimistă, cei care văd o oportunitate în orice situație, cei care cunosc expresia: “Când viața îți oferă lămâi … fă limonadă”!

Antrenați-vă gândirea și modul de a percepe lucrurile și viața dvs. se va îmbunătăți. Schimbarea stă în modul nostru de a gândi! 

Aud și uit. Văd și îmi aduc aminte. Fac și înțeleg. – Confucius

 

Nu cred că vă doriți să fiți omul acela căruia nu-i convine nimic, care are ceva de comentat la orice. Învățați să apreciați chiar și atunci când nu obțineți chiar atât de mult pe cât v-ați fi dorit.

Percepția noastră despre viață și modul în care interpretăm lucrurile este un model creat. Noi suntem cei care ne-am făurit ochelarii prin care vedem viața, doar că uneori nu suntem conștienți de asta.

Când m-am angajat pentru prima dată aveam un manager care era mereu calm, care reușea să fie pozitiv în orice situație și îmi amintesc că mă întrebam: cum poate să fie așa?

M-am gândit că acest aspect ține de caracterul fiecăruia, adică cu alte cuvinte este ceva născut, dar am realizat apoi că nu este așa. Am învățat că modul de a privi viața este ceva dobândit, nu ne naștem pesimiști sau optimiști, ci tiparul nostru de gândire se  formează prin repetiție.

Noi suntem creatorii percepției noastre.

Talentul nu devine geniu decât atunci când a atins punctul la care cele mai profunde forme de percepţie ale sale ating extazul. –  George Bernard Shaw


Primele două întrebări sunt esențiale atât pentru a învăța lucruri noi cât și pentru a ne crea o viziune mai pozitivă despre viață.

Nu contează modul de gândire pe care îl aveți acum, acesta se poate schimba, indiferent de vârsta pe care o aveți acum.

“Repetiția este mama învățăturii”- cu cât vă antrenați mai mult mintea să vadă părțile pozitive cu atât veți deveni mai optimiști.

Acțiunile care se repetă sunt memorate și preluate de subconștient, devenind automatisme.
Mintea noastră va căuta mereu tipare, lucruri care se repetă și va încerca să anticipeze acțiunile noastre. Așa se naște pesimismul sau optimismul.

“Pe cer nu este nici o diferență intre Est si Vest. Fiecare om își creează propriile diferențe şi apoi le crede adevărate.” – Buddha

Iar ce-a de-a treia întrebare ne ajută să transpunem în practică ceea ce am învățat, ne face să conștientizăm și să căutăm o metodă de a aplica acea învățătură la situația noastră actuală.

Fiecare va mânca din cultura pe care o sădește, dacă vreți să gândiți optimist, sădiți lucruri pozitive în mintea dvs. Învățați să apreciați viața și să vă bucurați de fiecare experiență, bună sau rea.

Conștientizați că starea de spirit nu este altceva decât suma gândurilor noastre, cu cât amestecăm mai multe gânduri pozitive cu atât starea noastră de spirit va fi mai bună.

 

PS. Un pesimist se va gândi mereu că aceste întrebări nu funcționează, că nu ai cum să te schimbi. Cu toate aceste trebuie să conștientizați că acestea sunt cuvintele minții pe care vreți să o înlocuiți.

 

De ce sunt alegerile dificile?

Facebook Comments

Lasă un răspuns