Cele 10 calităţi ale unui lider
Atunci când vorbim despre Lideri, trebuie să definim întâi ce înseamnă să fii un lider, care sunt acele abilități care îi fac pe lideri să fie speciali?
Observăm că liderii sunt realiști, conservatori, dar totodată vizionari, sunt optimiști, dar totodată prudenți, sunt empatici, dar totodată pragmatici, sunt orientați spre oameni, dar aduc totodată și rezultate, au cele mai bune informații, dar cu toate acestea învață în continuare.
Sunt inteligenți și dornici de perfecționare, sunt determinați și își găsesc singuri motivația, au mereu un scop precis, un obiectiv clar și tot ceea ce fac, este în direcția visului lor.
Am prezentat aici doar câteva dintre trăsăturile unui lider, fapt care ne întărește ideea că liderii se fac mai degrabă decât se nasc. Poate nu este imposibil, dar este improbabil ca cineva să se nască cu tot acest set de abilități gata dezvoltate.
Poate unii oameni se nasc cu un set de abilități care le oferă o predispoziție spre a fi lideri, aceste abilități însă le oferă doar un start, dar nu le oferă nicio garanție că vor deveni lideri. Astfel, cu perseverență și dorință de învățare, orice om inteligent poate deveni un lider.
Personal, nu cred în sintagma „oricine poate deveni un lider”, așa cum oricine poate avea copii, dar nu toți sunt și potriviți să-i aibă și în cazul unui lider, oricine ar putea învăța să conducă, dar nu oricui i se va potrivi asta.
Născut sau făcut?
Indiferent dacă ne naștem deja cu anumite abilități de conducător, am fost numiți pe o poziție de conducere sau ne dorim să ocupă una, abilitatea de a conduce și influența oameni, este o abilitate care se șlefuiește în timp.
„Cel mai periculos mit când este vorba de lideri este că aceștia se nasc lideri, că există un factor genetic care îi fac potriviți pentru a conduce. Asta este un non-sens; Liderii sunt mai degrabă făcuți decât născuți. „- Warren Bennis
De multe ori, atunci când privim liderii pe care îi apreciem, omitem „drumul” care i-a dus acolo. Uităm că un lider nu este un „ideal”, un lider este un om ca mine și ca tine care a făcut greșeli și care a învățat din acestea. Probabil mai face și acum greșeli, dar „a greși e omenește”.
Un conducător, chiar dacă adesea nu o arată, are trăiri și sentimente la fel ca oricare altul, poate fi dezamăgit, poate dezamăgi, poate suferi sau poate avea perioade „proaste”. Un lider nu întruchipează perfecțiunea.
Să fii un lider este de fapt un întreg proces, unul continuu, ca o roată care trebuie învârtită mereu. Chiar dacă ai reușit să devii lider, asta nu înseamnă că vei rămâne mereu un lider.
Aceste abilități trebuie perfecționate și dezvoltate în continuare, este nevoie de adaptare și sincronizare, ceea ce este potrivit acum, poate să fie insuficient mâine.
Dacă-ți dorești să fii un lider, nu te opri niciodată din a te dezvolta!
Cele 10 calităţi ale unui lider
1. Este realist, optimist şi vizionar
Nu te prea poți numi lider dacă nu ai o viziune foarte dezvoltată. Este esențial ca cel care conduce corabia să vadă dincolo de linia orizontului, altfel nu am ajunge nicăieri.
La fel ca un jucător de șah, un conducător trebuie să posede capacitatea de a anticipa mutările adversarului și de asemenea să aibă în minte următoarele sale mutări.
De aceea uneori anumite decizii ale liderilor ne par de neînțeles la început, apoi cu trecerea timpului observă că se conturează un succes nesperat.
Totodată această viziune trebuie să fie ancorată în realitate, să poată fi îndeplinită cu resursele de care dispunem sau pe care le putem atrage. Trebuie să fie pragmatic şi să poată lua decizii care ne apropie de obiectiv.
Dar nicio viziune, chiar și ea una realistă nu va fi îndeplinită de oameni dacă aceasta nu este formulată într-o notă optimistă și pozitivă.
Să nu uităm că un lider este persoana care stabilește cursul, dar oamenii vor fi cei care vor trage de vâsle. Astfel, fără să-i inspire și să-i motiveze pe aceștia, nu va reuși niciodată să ducă corabia în portul în care și-a propus.
Într-o lume într-o continuă mișcare, într-o piață volatilă, să prevezi care va fi următorul trend și să poți să fii primul pe piață cu acel produs, este un aspect esențial pentru liderul secolului 21.
„Un adevărat lider are întotdeauna un element-surpriză în mânecă pe care alţii nu îl pot stăpâni, dar care menţine publicul său în suspans şi interesat.” – Charles de Gaulle
Cele 10 calități ale unui lider
2. Învață și te învață
Este curios din fire şi totodată dependent de procesul de perfecționare, încearcă zilnic să învețe ceva nou. Acest lucru îl ajută să fie mereu în frunte, având mereu cele mai proaspete informații.
Este deschis să ceară ajutor și nu se ferește să învețe sau să ceară ajutorul de la cei mai buni. Nu cade în capcana „rușini”, o capcană care-i face pe mulți să nu solicite ajutorul de frică să nu fie judecați pentru ceea ce nu știu.
Nu pretinde niciodată că știe atunci când nu este cazul; mai degrabă îți va spune „nu știu acum, dar mă interesez”.
Pentru un conducător este foarte important să realizeze că rolul lui este acela de a lua cele mai bune decizii bazându-se pe informațiile de care dispune, nicidecum să cunoască toate informațiile posibile.
Se folosește de toate resursele sau oportunitățile de învățare și este mereu deschis la lucruri noi, pentru el schimbarea este un lucru normal.
Adoptă foarte repede noi trenduri sau tendințe. Totodată, încearcă să împărtășească în jurul său informațiile acumulate deoarece este conștient că valoarea lui este dată de calitatea oamenilor cu care se înconjoară. De aceea are ca țel dezvoltarea echipei.
“Scrie pentru a fi inteles, vorbeste pentru a fi ascultat, citeste pentru a creste.” – Lawrence Clark Powel
Cele 10 calităţi ale unui lider
3. Ascultă, comunică, empatizează…
Sam Rayburn spunea că „Nu poţi fi lider şi să le ceri altora să te urmeze, decât dacă ştii să urmezi la rândul tău.” Asta înseamnă că un lider nu este doar un bun conducător sau orator, ci şi un bun ascultător.
Uneori conducătorii sunt izolați de realitățile cotidiene, astfel, să știe să asculte sfaturile și să ceară expertiza profesioniștilor pe care îi conduce se poate dovedi a fi vital în luarea unor decizii bune.
Un lider știe să facă conversația despre tine, nu despre el. Este ajutat și de firea sa curioasă, dar și de faptul că îi pasă.
Are capacitatea de a empatiza cu ceilalți şi vede asta mai degrabă ca pe o forță decât ca pe o slăbiciune. Le respectă valorile celor din jur și încearcă să fie corect cu aceștia. Reușește să vadă bunătatea şi potențialul din oameni.
Adesea, în comunicare preferă calea mai lungă spre soluție; preferă mai degrabă să te facă să conștientizezi şi să ajungi singur la o rezolvare decât să îţi spună el, pur şi simplu, de la început, ce şi cum să faci.
Este un foarte bun orator, știe să capteze publicul şi găsește mereu un punct pozitiv chiar dacă va transmite o informație cu caracter negativ. Comunică clar și nu lasă loc de interpretări.
„Nici un om care nu este un adevărat gentleman în sufletul său nu va fi, cât îi lumea, un adevărat gentleman în purtări. ”- Charles Dickens
Cele 10 calităţi ale unui lider
4. Vede potențialul în ceilalți
Pur şi simplu îşi iubeşte oamenii şi are capacitatea de a vedea în ei ce au cel mai bun de oferit. Adesea te surprinde prin viziunea și deciziile lui deoarece uneori, vede potențialul acolo unde nici măcar persoana în cauză nu l-a văzut încă.
Este conștient că potențialul poate fi dezvăluit şi dezvoltat doar împreună cu încrederea în sine, de aceea ştie să inspire încredere şi motivație în rândul celor din jur.
Îşi încurajează oamenii să se dezvolte şi îi pune mereu pe aceștia pe primul loc, chiar dacă prin această decizie urmează să îi piardă. De exemplu, te va ajuta să promovezi chiar dacă asta înseamnă că el te va „pierde” din echipa lui
„Înainte de a fi un lider, succesul înseamnă să te crești pe tine. Când vei deveni un lider, succesul înseamnă să îi crești pe alţii.” – Jack Welch
Cele 10 calităţi ale unui lider
5. Este văzut ca o resursă
Este persoana la care te gândești atunci când știi că nimeni nu te poate ajuta. El o va face!
Are capacitatea de a găsi soluții şi rezolvări acolo unde toți ceilalți au eșuat. Este deschis şi dornic să ajute, gata oricând să se sacrifice pentru ceilalți.
Rezolvă problemele cu ce are şi asta îl face unic. Chiar dacă vă gândiți ,, – dacă aș avea un cric, aș putea schimba roata”, el va găsi o soluție să o schimbe chiar şi dacă nu are un cric.
Asta deoarece un lider ştie să scoată maximul din orice situație şi se va folosi de orice resursă.
Nu se ferește să ceară ajutorul şi adesea poate apela la ajutorul anumitor persoane care „îi sunt datoare”. Asta pentru ca, prin natura lui, este mereu dispus să ajute chiar şi în cazul în care nu are nimic de câștigat din asta, dar astfel îşi creează şi consolidează relații puternice, relații care îl pot ajuta în situații limită în viitor.
Dacă apare o situație de criză, el este persoana lângă care vrei să fii.
„Liderul este acea persoană care reușește să scoată simplitate din dezordine, armonie din dezbinare și oportunitate din dificultate” — Albert Einstein
Cele 10 calităţi ale unui lider
6. Creşte şi dezvoltă relaţii
Un lider este înconjurat mai mereu de oameni. Fie că este vorba de familie, prieteni sau colegi, mereu este în mijlocul „mulţimii”. Cu toate acestea, se fereşte de persoanele cu o influenţă negativă sau cu un caracter îndoielnic.
Este văzut ca un om de cuvânt la care integritatea este pusă mereu pe primul loc. Se fereşte de bârfa cotidiană şi nu intră în „drama” celor din jur.
Are mai mereu o atitudine pozitivă şi încearcă să îi molipsească şi pe cei din jur.
Nu stârnește conflicte şi este mai de grabă cel care le stinge, dacă acestea apar în cadrul grupului.
Are capacitatea de a aduce la un loc oameni care în mod normal nu ar interacţiona unul cu celălalt, find liantul dintre aceştia.
Nu ţine cont de statutul social şi nu are nici o problemă să iasă, de exemplu, la o bere cu un prieten din copilărie care este zidar şi un coleg de facultate manager la o companie. Îi tratează pe toţi la fel indiferent de pătura socială din care provin.
Ştie să se distreze şi are o atitudine modestă; chiar dacă preferă lucrurile de calitate se ferește să epateze cu acestea.
„Eu am cu mine trei comori şi le păzesc cu străşnicie; cea dintâi se cheamă blândeţea, a doua se cheamă cumpătarea, iar cea de-a treia – modestia.” – Lao Tse
Cele 10 calităţi ale unui lider
7. Se cunoaște pe sine
Un aspect foarte important pentru un lider este să se cunoască pe sine, să cunoască ce poate şi ce nu poate în acest moment.
Această trăsătură îl ajută pe lider să nu se aventureze în bătălii pe care nu are cum să le câștige, dar totodată să forțeze la maximum acolo unde știe că are capacitatea de a învinge.
Își cunoaște limitele și le acceptă, dar încearcă totodată să se îmbunătățească sau își aduce lângă el experți în acele domenii.
Un om care își cunoaște limitele va știi când să ceară ajutor, această este o calitate esențială. Un lider bun, nu se va apuca să facă lucruri pe care nu le cunoaște atât timp cât poate apela la un expert pentru asta.
Îşi cunoaște atât punctele forte, cât şi slăbiciunile, are încredere de sine şi se bazează mereu pe punctele lui forte.
„Alpinistul de azi are curajul în rucsac şi încrederea în echipament.” – Reinhold Messner
Cele 10 calităţi ale unui lider
8. Este un formator de opinie
Are o viziune proprie asupra lucrurilor şi nu se ascunde să o facă publică. Consideră că este foarte important să facă ceea ce consideră că este corect.
Îşi respectă valorile şi principiile şi nu se abate de la acestea. Astfel, reușește să inspire oamenii cu pasiunea cu care vorbește, lucrează şi îşi susţine punctele de vedere.
Nu îi este „frică” să se ridice şi să vorbească atunci când nimeni nu are curajul să o facă sau are tăria de a interveni atunci când consideră că cineva este nedreptățit sau se abate de la standardele etice sau morale.
Pentru el, legea este valabilă pentru toți, inclusiv pentru el. În general este netolerant cu abaterile de la norme sau standarde.
Viziunea lui este cea care să îl ajută să vadă în afara cutiei și să exprime idei inovatoare şi originale. Nu se cramponează la ce cred „toţi” şi încearcă să îşi formeze propria opinie.
Există situații în care cei din jur îşi schimbă imediat preferințele şi aderă la opinia enunțată de el.
„Fă ceea ce simți în inima ta pentru a avea dreptate – pentru că vei fi criticat oricum.” – Eleanor Roosevelt
„Un lider este o persoană pe care o vei urma într-un loc în care nu te-ai duce de unul singur.” – Joel Barker
Cele 10 calităţi ale unui lider
9. Ia decizii la rece
Chiar şi în momente de criză reușește să îşi păstreze calmul şi să ia cele mai bune decizii.
În general, îşi menține calmul indiferent de factorii externi. Acest lucru îl ajută să vadă adevărul acolo unde nimeni nu se uită.
Nu se lasă influențat de emoții şi își bazează deciziile pe rațiune. Se ferește să ia decizii „la cald” şi chiar dacă se supără sau se enervează în anumite momente se va feri să ia o decizie atunci.
Poate fi pragmatic şi nu se cramponează în decizii emoționale. Nu este răzbunător şi îşi urmărește în primul rând interesul lui şi al oamenilor pe care îi reprezintă.
Chiar dacă, de exemplu, în trecut cineva l-a refuzat cu ceva, acum chiar dacă ar putea să se răzbune pe persoana respectivă, nu o va face și dacă este nevoit, va găsi o cale să treacă peste ce a fost în trecut şi să colaboreze.
Capriciile sau opțiunile personale nu îl împiedică să ia cele mai bune decizii. Chiar dacă are o preferință pentru ceva, de exemplu, simpatizează cu un anumit brand auto, dar primește o ofertă foarte bună de la brandul concurent, el va alege cea mai bună ofertă.
„Oricine poate ține cârma când marea este calmă” – Publilius Syrus
Cele 10 calităţi ale unui lider
10. Gândește în soluții
Folosește trecutul doar ca si context de învățare şi îşi focalizează energia pe viitor. Nu vede o problemă ca pe o piedică, ci o vede ca pe o soluţie care nu a funționat și totodată o oportunitate de învățare.
Găsește soluții acolo unde alții văd probleme. Are capacitatea de a transforma o „problemă” într-o oportunitate: „Când viața îi oferă lămâi, el vinde limonadă”.
Și încearcă să le insufle această atitudine şi celor din jurul lui. În general, nu acceptă noțiunea de „problemă” în dialogul cu ceilalți. În cele din urmă „problema” este un eveniment care declanșează nevoia unei rezolvări.
Vede „problemele” ca pe o provocare, o șansă să dezvolte ceva mai bun, un produs mai bun sau, pur şi simplu, să devină el mai bun. „Problemele” sunt cele care îl fac să gândească şi să vadă imaginea de ansamblu, ajutându-l să construiască ceva şi mai bun pentru viitor.
De asemenea, are capacitatea de a anticipa „problema” și caută metode sau soluții să o evite.
„Discuţiile despre probleme creează probleme. Discuţiile despre soluţii creează soluţii.” – Steve de Shazer
Toate aceste calități se pot cultiva și dezvolta pe parcurs. Oricine are capacitatea de a deveni un lider dacă muncește și se dezvoltă în direcția aceasta.
Dar ca să devii într-adevăr un lider trebuie în primul rând să crezi în ceea ce faci, să crezi în aceste trăsături nu doar să le adopți de „fațadă”.
Linia de start înspre a deveni un lider diferă de la o persoană la alta. Dacă unii mai au doar de îmbunătățit anumite calități, alții trebuie să construiască unele de la zero.
Dar indiferent de unde pornim, finalul este același pentru toată lumea.
Nu vă mai ascundeți după faptul că nu v-ați născut cu anumite calități, dar nici nu vă îmbătați cu apă rece gândindu-vă că „oricine” poate deveni un lider.
Oricine poate deveni un lider mai bun decât este deja și asta doar dacă începe să se dezvolte în direcția aceasta.
Un lider nu este născut sau numit, un lider se crește.
Câte dintre aceste trăsături le-ai identificat la tine ? Scrie într-un comentariu.
Cumpără cărțile: https://carturesti.ro/autor/antoniu_sintimbrean
https://www.mindsetup.ro/oamenilor-le-pasa-doar-daca-tie-iti-pasa/
[…] Sursa foto:[mindsetup.ro] […]
Mi-aș da viața pt așa un lider. Dar din păcate deocamdată doar visez la așa ceva.
Dacă nu ai un lider bun, fii tu un lider extraordinar!