Cele 10 calităţi ale unui lider

Cele 10 calităţi ale unui lider

Cele 10 calităţi ale unui lider

Atunci când vorbim despre Lideri, trebuie să definim întâi ce înseamnă să fii un lider, care sunt acele abilități care îi face pe lideri să fie speciali?

Observăm că liderii sunt realiști, conservatori, dar totodată vizionari, sunt optimiști, dar totodată prudenți, sunt empatici, dar totodată pragmatici, sunt orientați spre oameni, dar aduc totodată și rezultate, au cele mai bune informații, dar cu toate acestea învață în continuare.

Sunt inteligenți și dornici de perfecționare, sunt determinați și își găsesc singuri motivația, au mereu un scop precis și un obiectiv clar și tot ceea ce fac, este în direcția visului lor.

Am prezentat aici doar câteva dintre abilitățile unui lider, fapt care ne întărește ideea că liderii se fac mai degrabă decât se nasc. Poate nu este imposibil, dar este improbabil ca cineva să se nască cu tot acest set de abilități gata dezvoltate.

Poate unii oameni se nasc cu un set de abilități care le oferă o predispoziție spre a fi lideri, aceste abilități însă le oferă doar un start, dar nu le oferă nicio garanție că vor deveni lideri. Astfel, cu perseverență și dorință de învățare, orice om inteligent poate deveni un lider.

Personal, nu cred în sintagma „oricine poate deveni un lider”. De asemenea nu consider că lideri se nasc, dar cred că fără inteligență și o dorință arzătoare de a te perfecționa, adapta și dezvolta, nu ai cum să devi un lider. Și nu orice persoană care este urmată, este automat și un lider.

Abilitatea de a conduce şi influența oameni, este o abilitate care se șlefuiește în timp. 

„Cel mai periculos mit când este vorba de lideri este că aceştia se nasc lideri, că există un factor genetic care îi fac potriviţi pentru a conduce. Asta este un non-sens; Liderii sunt mai degrabă făcuți decât născuți. „- Warren Bennis

Atunci când privim liderii pe care îi apreciem, omitem „drumul” care i-a dus acolo. Uităm că un lider nu este un „ideal”, un lider este un om ca mine și ca tine care a făcut greșeli și care a învățat din acestea. Probabil mai face și acum greșeli, dar „a greși e omenește”. 

Un lider, chiar dacă adesea nu o arată, are trăiri și sentimente la fel ca oricare altul, poate fi dezamagit, poate dezamăgi, poate suferi sau poate avea perioade „proaste”. Un lider nu întruchipează perfecțiunea. 

Să fii un lider este de fapt un întreg proces, unul continuu, ca o roată care trebuie învârtită mereu. Chiar dacă ai reușit să devii lider, asta nu înseamnă că vei rămâne mereu un lider. 

Aceste abilități trebuie perfecționate și dezvoltate în continuare, este nevoie de adaptare și sincronizare, ceea ce este potrivit acum, poate să fie insuficient mâine.

Dacă-ți dorești să fi un lider, nu te opri niciodată din a te dezvolta!

Cele 10 calităţi ale unui lider

1. Este realist, optimist şi vizionar

Cele 10 calităţi ale unui lider

Nu prea te poţi numi lider dacă nu ai o viziune foarte dezvoltată. Este esenţial ca cel care conduce corabia să vadă dincolo de linia orizontului, altfel nu am ajunge nicăieri.

Totodată această viziune trebuie să fie ancorată în realitate, să poată fi îndeplinită cu resursele de care dispunem sau pe care le putem atrage. Trebuie să fie pragmatic şi să poată lua decizii care ne apropie de obiectiv.

Dar nicio viziune, chiar şi ea una realistă nu va fi îndeplinită de oameni dacă nu este formulată într-o notă optimistă şi pozitivă.

Să nu uităm că un lider este persoana care stabileşte cursul, dar dacă oamenii lui nu vor avea motivaţia necesară, nu vor ajunge niciodată în portul în care şi-au propus.

Într-o lume într-o continuă mişcare, într-o piaţă volatilă, să prevezi care va fi următorul trend şi să poţi să fii primul pe piaţă cu acel produs, este esenţial pentru liderul secolului 21.

Un adevărat lider are întotdeauna un element-surpriză în mânecă pe care alţii nu îl pot stăpâni, dar care menţine publicul său în suspans şi interesat. – Charles de Gaulle

Cele 10 calităţi ale unui lider

2. Învaţă şi te învaţă

Cele 10 calităţi ale unui lider

Este curios din fire şi totodată dependent de învăţare, încearcă zilnic să înveţe ceva nou. Acest lucru îl ajută să fie mereu în frunte, având mereu cele mai proaspete informaţii.

Este deschis să ceară ajutor şi nu se fereşte să înveţe sau să ceară ajutorul de la cei mai buni.

Nu pretinde niciodată că ştie atunci când nu este cazul; mai degrabă îţi va spune „nu ştiu acum, dar mă înteresez”.

Se foloseşte de toate resursele sau oportunităţile pentru a învăţa şi este mereu deschis la lucruri noi, pentru el schimbarea este un lucru normal.

Adoptă foarte repede noi trenduri sau tendinţe. Totodată, încearcă să împartă în jurul său informaţiile acumulate deoarece este conştient că valoarea lui este dată de calitatatea oamenilor cu care se înconjoară. De aceea are ca ţel dezvoltarea echipei.

“Scrie pentru a fi inteles, vorbeste pentru a fi ascultat, citeste pentru a creste.” – Lawrence Clark Powel

Cele 10 calităţi ale unui lider

3. Ascultă, comunică, empatizează…

Cele 10 calităţi ale unui lider

Sam Rayburn spunea că „Nu poţi fi lider şi să le ceri altora să te urmeze, decât dacă ştii să urmezi la rândul tău.” Asta înseamnă că un lider nu este doar un bun conducător sau orator, ci şi un bun ascultător.

Un lider ştie să facă conversaţia despre tine, nu despre el. Este ajutat şi de firea sa curioasă, dar şi de faptul că îi pasă.

Are capacitatea de a empatiza cu ceilalţi şi vede asta mai degraba ca pe o forţă decât ca pe o slăbiciune. Le respectă valorile celor din jur şi încearcă să fie bun cu aceştia. Reușește să vadă bunătatea şi potenţialul din oameni.

Adesea, în comunicare preferă calea mai lungă spre soluţie; preferă mai degrabă să te facă să conştientizezi şi să ajungi singur la o rezolvare decât să îţi spună el, pur şi simplu, de la început, ce şi cum să faci.

Este un foarte bun orator, ştie să capteze publicul şi găseşte mereu un punct pozitiv chiar dacă va transmite o informaţie cu caracter negativ.  Comunică clar şi nu lasă loc de interpretări.

Nici un om care nu este un adevărat gentleman în sufletul său nu va fi, cât îi lumea, un adevărat gentleman în purtări. – Charles Dickens

Cele 10 calităţi ale unui lider

4. Vede potențialul în ceilalți

Cele 10 calităţi ale unui lider

Pur şi simplu îşi iubeşte oamenii şi are capacitatea de a vedea în ei ce au cel mai bun de oferit. Adesea te surprinde prin vizunea şi deciziile lui deoarece uneori, vede potenţialul acolo unde nici măcar persoana în cauză nu l-a văzut încă.

Este conştient că potenţialul poate fi dezvăluit şi dezvoltat doar împreună cu încrederea în sine, de aceea ştie să inspire încredere şi motivaţie în rândul celor din jur.
Îşi încurajează oamenii să se dezvolte şi îi pune mereu pe aceştia pe primul loc chiar dacă prin această decizie urmează să îi piardă. De exemplu, te va ajuta să promovezi chiar dacă asta înseamnă că el te va „pierde” din echipa lui

Înainte de a fi un lider, succesul înseamnă să te creşti pe tine. Când vei deveni un lider, succesul înseamnă să îi creşti pe alţii. – Jack Welch

Cele 10 calităţi ale unui lider

5. Este văzut ca o resursă

Cele 10 calităţi ale unui lider

Este persoana la care te gândeşti atunci când ştii că nimeni nu te poate ajuta. El o va face.

Are capacitatea de a găsi soluţii şi rezolvări acolo unde toţi ceilalţi au eşuat. Este deschis şi dornic să ajute, gata oricând să se sacrifice pentru ceilalţi.

Rezolvă problemele cu ce are şi asta îl face unic. Chiar dacă vă gândiţi ,, – dacă aş avea un cric, aş putea schimba roata”, el va găsi o soluţie să o schimbe chiar şi dacă nu are un cric.

Asta deoarece un lider ştie să scoată maximul din orice situaţie şi se va folosi de orice resursă.

Nu se fereşte să ceară ajutorul şi adesea poate apela la ajutorul anumitor persoane care „îi sunt datoare”. Asta pentru ca, prin natura lui, este mereu dispus să ajute chiar şi în cazul în care nu are nimic de câştigat din asta, dar astfel îşi creează şi consolidează relaţii puternice, relaţii care îl pot ajuta în situaţii limită în viitor.

Dacă apare o situaţie de criză, el este persoana lângă care vrei să fii.

„Liderul este acea persoană care reușește să scoată simplitate din dezordine, armonie din dezbinare și oportunitate din dificultate” — Albert Einstein

Cele 10 calităţi ale unui lider

6. Creşte şi dezvoltă relaţii

Nu poţi conduce dacă nu şti să formezi relaţii

Un lider este înconjurat mai mereu de oameni. Fie că este vorba de familie, prieteni sau colegi, mereu este în mijlocul „mulţimii”. Cu toate acestea, se fereşte de persoanele cu o influenţă negativă sau cu un caracter îndoielnic.

Este văzut ca un om de cuvânt la care integritatea este pusă mereu pe primul loc. Se fereşte de bârfa cotidiană şi nu intră în „drama” celor din jur.

Are mai mereu o atitudine pozitivă şi încearcă să îi molipsească şi pe cei din jur.

Nu stârneşte conflicte şi este mai de grabă cel care le stinge, dacă acestea apar în cadrul grupului.

Are capacitatea de a aduce la un loc oameni care în mod normal nu ar interacţiona unul cu celălalt, find liantul dintre aceştia.

Nu ţine cont de statutul social şi nu are nici o problemă să iasă, de exemplu, la o bere cu un prieten din copilărie care este zidar şi un coleg de facultate manager la o companie. Îi tratează pe toţi la fel indiferent de pătura socială din care provin.

Ştie să se distreze şi are o atitudine modestă; chiar dacă preferă lucrurile de calitate se fereşte să empateze cu acestea.

Eu am cu mine trei comori şi le păzesc cu străşnicie; cea dintâi se cheamă blândeţea, a doua se cheamă cumpătarea, iar cea de-a treia – modestia.  –  Lao Tse

Cele 10 calităţi ale unui lider

7. Se cunoaşte pe sine

Un lider Se cunoaşte pe sine

Un aspect foarte important pentru un lider este să se cunoască pe sine, să cunoască ce poate şi ce nu poate în acest moment.

Această trăsătură îl ajută pe lider să nu se aventureze în bătălii pe care nu are cum să le câştige, dar totodată să forţeze la maximum acolo unde ştie că are capacitatea să învingă.

Se cunoaşte şi se acceptă aşa cum este, dar asta nu înseamnă că nu încearcă să fie mai bun şi că nu aspiră la mai mult.

Un om care îşi cunoaşte limitele va ştii când să ceară ajutur, această este o calitate esenţială. Un lider nu se va apuca să facă lucruri pe care nu le cunoaşte atât timp cât poate apela la un expert pentru asta.

Îşi cunoaşte atât punctele forte, cât şi slăbiciunile, are încredere de sine şi se bazează mereu pe punctele lui forte.

 

Alpinistul de azi are curajul în rucsac şi încrederea în echipament. –  Reinhold Messner

Cele 10 calităţi ale unui lider

8. Este un formator de opinie

Un conducător Este un formator de opinie

Are o viziune proprie asupra lucrurilor şi nu se ascunde să o facă publică. Consideră că este foarte important să facă ceea ce consideră că este corect.

Îşi respectă valorile şi principiile şi nu se abate de la acestea. Astfel, reuşeşte să inspire oamenii cu pasiunea cu care vorbeşte, lucrează şi îşi susţine punctele de vedere.

Nu îi este „frică” să se ridice şi să vorbească atunci când nimeni nu are curajul să o facă sau are tăria de a interveni atunci când consideră că cineva este nedreptăţit sau se abate de la standardele etice sau morale.

Pentru el, legea este valabilă pentru toţi, inclusiv pentru el.

Viziunea lui este cea care să îl ajută să vadă în afara cutiei şi să exprime idei inovatoare şi originale. Nu se cramponează la ce cred „toţi” şi încearcă să îşi formeze propria opinie.

Există situaţii în care cei din jur îşi schimbă imediat preferinţele şi aderă la opinia enunţată de el.

„Fă ceea ce simți în inima ta pentru a avea dreptate – pentru că vei fi criticat oricum.” – Eleanor Roosevelt

 

Un lider este o persoană pe care o vei urma într-un loc în care nu te-ai duce de unul singur.
– Joel Barker

Cele 10 calităţi ale unui lider

9. Ia decizii la rece

Un lider ia decizii la rece

Chiar şi în momente de criză reuşeşte să îşi păstreze calmul şi să ia cele mai bune decizii.

În general, îşi menţine o stare de calm indiferent de factorii externi. Acest lucru îl ajută să vadă adevărul acolo unde nimeni nu se uită. Nu se lasă influenţat de emoţii şi îşi bazează deciziile pe raţiune. Se fereşte să ia decizii „la cald” şi chiar dacă se supără sau se enervează în anumite momente se va feri să ia o decizie atunci.

Poate fi pragmatic şi nu se cramponează în decizii emoţionale. Nu este răzbunător şi îşi urmăreşte în primul rând interesul lui şi al oamenilor pe care îi reprezintă.

Chiar dacă, de exemplu, în trecut cineva l-a refuzat cu ceva, acum chiar dacă ar putea să se răzbune pe persoana respectivă nu o va face şi dacă este nevoit, va găsi o cale să treacă peste ce a fost în trecut şi să colaboreze.

Capriciile sau opţiunile personale nu îl împiedică să ia cele mai bune decizii. Chiar dacă are o preferinţă pentru ceva, de exemplu, simpatizează cu un anumit brand auto, dar primeşte o ofertă foarte bună de la brandul concurent, el va alege cea mai bună ofertă.

„Oricine poate ține cârma când marea este calmă” – Publilius Syrus

Cele 10 calităţi ale unui lider

10. Gândeşte în soluţii

Un lider Gândeşte în soluţii

Foloseşte trecutul doar ca si context de învăţare şi îşi focalizează energia pe viitor. Nu vede o problemă ca pe o piedică, ci o vede ca pe o soluţie.

Găseşte soluţii acolo unde alţii văd probleme. Are capacitatea de a transforma o „problemă” într-o oportunitate: „Când viața îi oferă lămâi, el vinde limonadă”.

Şi încearcă să le insufle această atitudine şi celor din jurul lui. În general, nu acceptă noţiunea de „problemă” în dialogul cu ceilalţi.

Vede „problemele” ca pe o provocare, o şansă să dezvolte ceva mai bun, un produs mai bun sau, pur şi simplu, să devină el mai bun. „Problemele” sunt cele care îl fac să gândească şi să vadă imaginea de ansamblu, ajutându-l să construiască ceva şi mai bun pentru viitor.

De asemenea, are capacitatea de a anticipa „problema” şi caută metode să o evite sau soluţii dinainte ca aceasta să apară.

 

Discuţiile despre probleme creează probleme. Discuţiile despre soluţii creează soluţii. –  Steve de Shazer

 

Toate aceste calități se pot cultiva și dezvolta pe parcurs. Oricine are capacitatea de a deveni un lider dacă muncește și se dezvoltă în direcția asta.

Dar ca să devii într-adevăr un lider trebuie în primul rând să crezi în ceea ce faci, să crezi în aceste trăsături nu doar să le adopți de „fațadă”.

Linia de start înspre a deveni un lider autentic diferă de la o persoană la alta, dacă unii mai au doar de îmbunătățit anumite calități, alții trebuie să construiască unele de la zero.

Dar indiferent de unde pornim, finalul este același pentru toată lumea.

Nu vă mai ascundeți după faptul că nu v-ați născut cu anumite calități dar nici nu vă îmbătați cu apă rece că „oricine” poate deveni un lider. Oricine poate deveni lider doar dacă muncește în această direcție.

Un lider nu este născut sau numit, un lider se crește.

Pe câte din aceste trăsături le-ai identificat la tine ? Scrie într-un comentariu.

Facebook Comments

Comments: 3

  • Lasă un răspuns