Aceasta este o problemă pentru altă dată

Aceasta este o problemă pentru altă dată

Toți avem probleme de rezolvat și oricât de mult ne-am strădui să le rezolvăm, mereu o să apară altele noi.

O problemă nu trebuie să fie o preocupare permanentă

Am ieșit în parc la plimbare cu copiii împreună cu un cuplu de prieteni. Prietenul meu a fost toată ziua abătut și distras, parcă nici nu era prezent. Dacă stau mai bine să mă gândesc și eu am fost în această stare de nenumărate ori.
Cred că toți cunoaștem vorba: „problema aceea nu-mi dă pace” sau ”sunt cu minte în altă parte”.
Și da, problemele sunt cele care ne distrag și ne fac să nu trăim momentul, îi privează pe cei dragi de aportul nostru și ne îndepărtează de aceștia.
Problemele însă sunt un sac fără fund, nu se termină niciodată, iar oamenii care au o gândire ”prăpăstioasă” vor găsi mereu o problemă cu care să se lupte.
Uneori,  ne consumăm energia cu probleme care nici nu există încă sau încercăm să gasim soluții deși rezolvarea acelei probleme nu ține de noi.
Soluţionarea unei probleme este o nouă problemă. – Goethe

Bucuraţi-vă de viaţă chiar dacă aveţi probleme de rezolvat

 

Acum imaginaţi-vă că mergeți cu familia în parc și sunteți „absent”. Aveți o problemă pe care încercați să o rezolvați.  Problema sună în felul următor, vă gândiți: dacă câștig la loto cum îmi securizez banii? Daca o să mi-i fure cineva? În ce să îi investesc? La care prieten i-aș da un împrumut?
Știu, vă gândiți că este absurd. De ce v-ați gandi acum la o problemă cu care nu vă confruntați încă?
Analizând situația prietenului meu am realizat că deși, aparent, acesta își ”storcea creierii” cu problema lui, de fapt aceasta nici măcar nu ”exista” încă și nu era oricum în puterea lui să o rezolve. Cel puțin nu duminica din parc. În fond era o problemă ipotetica,  șeful lui urma să promoveze pe cineva, iar el se ”frământa” cu întrebarea – dar dacă nu mă alege pe mine?
Există vreo diferență între două probleme ipotetice?
De ce o problemă ipotetică ni se pare absurdă și nu ne batem capul cu ea, iar pentru alta la fel ne consumăm și cel mai mic gram de energie?

Renunţaţi la problemele ipotetice

Trebuie să învățăm să ne ocupăm de probleme la timpul lor. Dacă avem o gândire negativă o să găsim potențiale probleme peste tot. Asta înseamnă că mereu o să ne consumăm și o să ne încărcăm cu energie negativă. Iar în momentul în care chiar avem una din problemele la care ne-am gândit suntem extenuați și nu o să avem luciditatea și energia necesară să găsim o soluție. O să ne mulțiumim să spunem ”am știut eu că așa va fi” doar că această afirmație nu ne va ajuta deloc la rezolvarea problemei.
O minte limpede însă ne poate ajuta. Nu vă mai gândiți la ce ar putea merge rău în viață, anumite lucruri vor merge rău fară ca noi să le putem influența,  dar asta nu înseamnă că trebuie să ducem cu noi aceaste ”probleme” și în clipele în care ar trebui să ne bucurăm de viață.
Fericirea este o alegere si la fel sunt și stresul și ”povara”. Nu vă mai amestecați clipele de fericire cu ”povara” problemelor viitoare.

Atitudinea este o alegere. Fericirea este o alegere. Optimismul e o alegere. Bunătatea este o alegere. Dăruirea este o alegere. Respectul este o alegere. Orice alegere vei face, ea te va face pe tine. – R.T. Bennett

Facebook Comments

Lasă un răspuns