joi, aprilie 18, 2024

Top 5 This Week

spot_img

Related Posts

7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative – Part 2

 

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

1. Modificați-vă limbajul corpului

Luați-vă un moment pentru a vă analiza limbajul corpului. Staţi într-o poziţie închisă? Vă încruntaţi?
De foarte multe ori corpul se aliniază cu minte, dar și minte se poate alinia cu corpul.

Zilele trecute, m-am prefăcut că sunt supărat pe Rareș, băiețelul meu. Nu mică mi-a fost mirarea după un timp, când am constatat că „supărarea” se chiar instalase în mintea mea. 

Creierul nu știe să facă diferența între o „simulare” și ceva real. De aceea, o postură închisă vă poate scădea imaginea de sine și vă poate scădea încrederea în sine.

Această stare fiind ideală pentru dezvoltarea gândurilor negative. Stați drept, într-o poziţie deschisă și zâmbiți mai mult.
Corectaţi-vă limbajul corpului şi mintea dumneavoastră va înţelege că trebuie să vadă partea frumoasă a lucrurilor.

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

2. Descărcaţi-vă.

Uneori, gândurile negative sunt influențate de starea de spirit pe care o avem, de stările emoționale din care trebuie să ieșim.

Poate ați trăit senzația în care vă venea „să urlați”?! Nu era doar o senzație, mintea dumneavoastră vă transmite mesajul că trebuie să vă descărcați de emoția negativă sau de gândurile care vă apasă. 

Nu vă țineți problemele pentru dvs., discutați-le! Atunci când transpunem gândurile în cuvinte le dăm o formă și un înțeles diferit. 

Nu vi s-a întâmplat să vă simțiți bine după ce i-ați mărturisit cuiva apropiat o problemă care vă apasă, senzația aceea în care vă gândiți că „mi-am luat o piatră de pe inimă”?

Atunci când descărcăm din mintea noastră emoțiile negative, locul lor este luat de un sentiment de ușurare, bucurie sau chiar fericire. Și chiar dacă sunteți „bărbat” și considerați că „bărbații nu se plâng niciodată”, să-i mărturisești cuiva ce probleme te apasă, poate fi de-a dreptul reconfortant.

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

3. Petreceți un minut calmându-vă mintea de orice gând

5 Ways to Keep Your Mind Sharp To Meet the Challenges of Life - zepxi

Se spune că ne aflăm în secolul vitezei, parcă totul în jurul nostru se petrece la o viteză accelerată, de aceea, uneori este foarte greu să ținem sub control gândurile care apar în mintea noastră și mai ales gândurile negative.

Secretul succesului nu este neapărat de partea celui care găsește cel mai rapid o soluție, ci uneori este de partea celui care reușește pentru o clipă să nu se mai gândească la nimic.

Uneori mintea noastră are nevoie de o pauză, un reset pentru a putea funcționa în continuare la parametri maximi.

Să nu credeți vreodată că nu sunteți stăpânul gândurilor voastre! Nu contează dacă ești un optimist sau un pesimist, în mintea dvs. vor apărea deopotrivă atât gânduri negative cât și gânduri pozitive, contează doar pe care dintre acestea le lăsați să se dezvolte. 

Uneori avem o emoție negativă nu datorită unei probleme aparent de nerezolvat, ci mai degrabă datorită „zgomotului” din mintea noastră.

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

4. Schimbați-vă perspectiva.

 

Fericirea și succesul sunt doar chestiuni care țin de perspectiva din care privim viața. Ceea ce pe un individ îl face fericit, pe altul îl întristează, ceea ce este privit ca un succes de cineva, poate fi perceput ca un eșec de altcineva. 

În cele din urmă, starea noastră de spirit este influențată direct de perspectiva noastră.

Modul în care ne raportăm la ceea ce ni se întâmplă este mai important decât ceea ce ni se întâmplă de fapt.

Singura diferență dintre două persoane care au aceeași „problemă” constă în starea de spirit pe care o au după.

Cel care vede „problema” ca pe un „ghinion”, se va încărca cu o emoție negativă care îl va împiedica să reușească, în timp ce o altă persoană poate vedea „problema” ca pe o oportunitate din care poate scoate ceva bun, încărcându-se astfel cu o emoție pozitivă.

Chiar dacă există „probleme” care stau în puterea noastră de reacție sau decizie, în viață ne lovim și de situații care nu sunt în controlul nostru. Astfel, doar schimbându-ne percepția vom putea să rămânem optimiști.

Reformulați gândurile care vă descriu o situație „problematică”, transformându-le în ceva pozitiv. În cele din urmă, din orice situație, oricât de rea ar fi, putem scoate ceva bun, o învățătură, transformând-o într-o oportunitate.

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

5. Fiţi creativi.

Industrial Revolution - Lessons - Tes Teach

Obișnuiam să fiu un tip destul de pesimist care vedea o problemă în orice soluție, dar această atitudine nu mi-a fost foarte folositoare.

Eram mai mereu mai aproape de depresie decât de fericire, deveneam încet o persoană „de evitat”, iar pe plan profesional îmi exasperam superiorii cu pesimismul meu. 

La un moment dat am ajuns într-un punct în care, fie mă înecam în întunericul propriilor gânduri, fie făceam ceva diferit care să mă ajute să ies la lumină. 

Am ales cea de-a doua variantă, am început să citesc cărți, am devenit interesat de dezvoltare personală, mindset, NLP, și tot ceea ce implică acestea. Și am întâlnit de multe ori ideea de a-ți reprima gândurile negative.

Doar că atunci când am încercat să pun asta în practică a fost un eșec total. Adică îmi spuneam în gând „nu doresc să mă gândesc la posibilitatea aceasta”, apoi în secunda următoare mă gândeam exact la cel mai negru scenariu. 

Așa am realizat că nu poți reprima pur și simplu un gând care face parte din felul tău de a fi, dar am învățat că îl poți înlocui. Adică nu mai încercam să îmi reprim gândurile și interpretările negative, ci am început să le schimb pe acestea cu alte gânduri. 

Toți oamenii ar trebuii să fie creativi, să se gândească la lucrurile care-i pasionează și la moduri de a le îmbunătăți. Astfel, gândirea creativă a devenit refugiul meu scăldat în lumină. Ori de câte ori mintea mea se îndrepta spre întuneric, creativitatea avea rol de lanternă, aducându-mă înapoi sub Soare. 

De câte ori îmi venea un gând de genul „dar dacă s-a întâmplat ceva, dacă a avut un accident de nu a ajuns încă? dar dacă…”, îl refuzam gândindu-mă la ceva creativ. Îmi spunea, „cât timp aștep, hai să mă gândesc cum îmbunătățesc procesul x sau cum rezolv problema y”, ținându-mi mintea ocupată. 

Cu timpul, tendința mea de a vedea partea goală a paharului a dispărut. 

Cu siguranță, și acum mă gândesc uneori la ce ar putea merge rău, dar acest gând nu este un gând dominant și nu este un gând care să-mi afecteze negativ starea de spirit. 

Acum, chiar și când mă gândesc la cel mai negru scenariu, o fac cu o intenție pozitivă, astfel, dacă se ajunge acolo să am și soluțiile, iar o problemă care are deja o rezolvare este doar o jumătate de problemă.

Mintea mea este învățată să fie creativă, să caute mereu soluții, de aceea, nici problemele nu mai par cine ști ce probleme. 

Învățați-vă mintea să caute mereu soluții și nu vă veți teme de probleme niciodată. În cele din urmă, gândirea negativă nu este altceva decât frica că nu vom putea ieși dintr-o eventuală situație problematică.

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

6. Faceți o plimbare.

Gândurile noastre sunt produsul mediului în care trăim, oamenilor cu care ne înconjurăm și influențelor pe care le avem în viață.

Adesea, atunci când ne înconjurăm de oameni pesimiști, ajungem să gândim ca ei. 

Am observa că uneori, nu pot găsi soluții din birou. Dacă sunteți pe o poziție de Leadership, probabil biroul este locul unde vă sunt aduse la cunoștință problemele pe care trebuie să le rezolvați. 

Aceste probleme pot fi unele minore, care-și găsesc rezolvarea pe loc, pe când pentru alte problema veți avea nevoie de un timp rezonabil de gândire.

Doar că uneori, creierul nostru este blocat, parcă nu-și dorește să „gândească”, parcă ne lovim de un zid și oricât am încerca, nu ne putem concentra pe găsirea unei soluții. 

Probabil că vi s-a întâmplat să ajungeți undeva și să nu mai știți de ce ați mers acolo, apoi, imediat după ce v-ați întors în birou, de exemplu, să vă amintiți. 

Acest fapt se datorează mecanismelor noastre de gândire și a faptul că mintea noastră face o compartimentalizare, legând emoțile noastre de locuri unde acestea au fost generate, memoria funcționând pe același principiu. De aici nevoia de a schimba mediul, pentru a ne limpezi mintea. 

Pentru majoritatea oamenilor, o plimbare poate face minuni, atât din punct de vedere fizic cât și psihic. O plimbare, nu doar că vă va scoate din mediul în care problema a fost generată, dar vă ajută și să căpătați o claritate asupra lucrurilor înlesnind astfel găsirea unei soluții eficiente.

Gândurile noastre sunt un produs al mediului nostru. De exemplu, dacă v-aţi înconjurat cu oameni negativi și cu imagini negative, probabil veţi începe la rândul dumneavoastră să gândiţi negativ.

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

7. Începeți să enumerați lucrurile pentru care sunteți recunoscător.

Îmi amintesc în copilărie când eram supărat pentru că nu aveam și noi salam de Sibiu.

Cu toate acestea aveam salam de vară, știu că poate acum poate părea ceva ridicol, dar pe atunci eram doi, trei copii în clasă care aveam sandvis cu salam de vară.

Și deși ar fi trebuit să fiu recunoscător pentru ceea ce aveam, mereu îmi încărcam gândul cu emoții negative despre lucruri pe care nu le aveam. 

Nu este nimic rău în a aspira la ceva mai mult, să ne dorim să ne fie și mai bine, dar totodată trebuie să fim recunoscători pentru ce avem deja. Nu ne putem raporta doar la cei de deasupra noastră care aparent au mai mult, ci trebuie să ne raportăm și la cei care au mai puțin. 

Doar așa vom putea aprecia cu adevărat ceea ce avem. 

Cred că toți căutăm bucuria și fericirea în viață, doar că acestea nu au un număr care să ne indice că le-am atins. 

Să fii fericit ține mai degrabă de percepția noastră despre fericire, de modul nostru de a ne bucura de clipa de acum.

O persoană care aspiră la mai mult, își va dori mai mult mereu și după cum spuneam nu este nimic rău în asta, este doar progres. Dar o mentalitate de tipul „o să fiu fericit când o să am mașina mea, casa mea, slujba la care visez” te  condamnă să pășești pe acest drum al neîmplinirii. 

Fericirea nu trebuie să fie o destinație, fericirea trebuie să fie o călătorie. Dar nu vom putea fi fericiți dacă nu apreciem ceea ce am realizat deja, dacă nu putem vedea frumusețea pădurii din cauza copacilor. 

Gândiți-vă câte lucruri ați realizat deja? Gândiți-vă câte lucruri aveți, pe care alții și-ar dori să le aibă? Un orb, și-ar schimba oricând ochii, cu ochii unui miop. 

Doriți-vă mai mult, dar conștientizați și apreciați ceea ce aveți deja.

Uneori, lucrurile bune, sunt chiar în fața noastră, doar că nu le putem vedea!

 

Vedeți și partea I:

https://www.mindsetup.ro/7-moduri-de-a-ti-limpezi-mintea-de-gandurile-negative-1/

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles