7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative – Part 1

7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative – Part 1

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

Observăm în jurul nostru persoane care văd ceva pozitiv în orice situație și totodată persoane care găsesc ceva negativ și în cel mai bun rezultat. Asta deoarece percepția noastră asupra lumii este un fel de a fi, un tipar de comportament pe care cumva, l-am înglobat în gândirea noastră și l-am făcut „al nostru”.

Cu toate acestea, în realitate, toți avem atât gânduri negative cât și gânduri pozitive. Un om pozitiv nu are doar gânduri pozitive, ci pur și simplu a găsit o metodă să ignore gândurile negative care-i încolțesc în minte.

Nu ne naștem cu o gândire negativă sau una pozitivă, ci ne formăm o gândire optimistă sau pesimistă. 

O percepție, un tipar de gândire, nu este ceva fix, acesta poate fi schimbat dacă ne dorim cu adevărat asta.

Principalul factor de stres nu sunt neapărat situațiile în care ne aflăm, ci mai degrabă gândurile negative care ne invadează. 

Am văzut persoane care au avut capacitatea să zâmbească după un accident foarte grav sau deopotrivă persoane care au reacționat ca la sfârșitul lumii la o simplă zgârietură.

Îmi amintesc din perioada liceului când o colegă credea într-o conspirație cosmică împotriva ei, soarta și Dumnezeu îi erau potrivnice de vreme ce îi apăruse un coș mare pe obraz exact în săptămâna în care urma să facem pozele pentru absolvire. 

Atunci am realizat că magnitudinea unei probleme este dată de cantitatea de gânduri negative pe care le producem ca efect al acelui eveniment.

Am observat de asemenea că am găsit rezolvarea unor probleme care îmi păreau imposibile abia în momentul în care am lăsat negativitatea la o parte și am încercat să gândesc constructiv, când am realizat că trecutul nu este altceva decât un context de învățare nicidecum o ancoră care să ne ținutiască pe loc.

Vă prezint mai jos 14 tehnici care pe mine m-au ajutat să renunț la gândirea pesimistă:

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

1) Nu presupuneți.

7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative

Câți dintre voi nu ați fost puși în situația în care cineva nu s-a ținut de cuvânt și înainte să cunoașteți motivul ați speculat într-un mod negativ asupra motivului pentru care „ați fost lăsați baltă”?

Eu cu siguranță am fost de nenumărate ori în această situație. Asta deoarece este foarte ușor să găsim rapid o consolare.

Gândiți-vă că aveți o întâlnire programată, iar cealaltă persoană nu se prezintă, cum vă simțiți? Dezamăgiți, umiliți sau poate chiar credeți că nu sunteți destul de valoros.

La această avalanșă de sentimente împotriva noastră, mintea va vedea imediat un inamic în persoana care ne-a dezonorat.

După cum am amintit și în alte texte, noi oamenii, nu avem capacitatea conștientă de a renunța efectiv la ceva, ci doar capacitatea de a înlocui ceva, cu altceva.

În speță, sentimentul de dezamăgire pe care îl simțim îl înlocuim cu furia, astfel ne canalizăm energia și sentimentele spre un inamic imaginar.

Cel care până acum câteva momente trebuia să ne aducă bucuria, în urma întâlnirii noastre, acum s-a transformat într-un inamic care este împotriva noastră.

Doar că toată această abordare pleacă de la o supoziție. În momentul acesta noi doar presupunem care este motivul pentru care partenerul nostru întârzie.

Ne gândim probabil la texte cum ar fi: ”mi-a tras țeapă”, ”nu mă place”, ”nu mă respectă” etc, dar aceste presupuneri au o mare problemă, și anume se raportează exclusiv la persoana noastră. 

Facem ca totul să fie despre noi, ca și când cealaltă persoană nici n-ar exista, n-ar avea propria viață, propriile sentimente și propriile situații pe care să le înfrunte.

Haideți mai degrabă să întrebăm în loc să ghicim. În felul acesta, vom evita să ne bazăm raționamentul pe o presupunere.

Deși tehnologia ne ajută foarte mult în astfel de situații, uneori chiar nu putem intra în contact cu interlocutorul nostru și ajungem înapoi la presupuneri.

Dar cum ar fi dacă presupunerea nu s-ar centra pe persoana noastră, ci s-ar centra pe interlocutorul nostru? Cum ar fi dacă ne-am gândi la acesta în felul următor: ”sper că este bine”, ”sigur a intervenit ceva ce nu putea fi amânat”, ”el/ea mereu întârzie” etc.

Această abordare, deși pleacă tot de la o supoziție, ne încarcă cu o stare pozitivă și în plus mai degrabă întărește relația.

Cea mai mare parte a vieții nu este neagră sau albă, plină sau goală, totul sau nimic. Din fericire viața este dinamică, plină de evenimente mai mult sau mai puțin prevăzute.

În loc să ne gândim: ”a întârziat pentru că nu mă respectă” putem reformula în ”sigur a apărut ceva neprevăzut”.

Chiar și în cazul în care nu există un motiv întemeiat pentru întârziere, nu ne ajută cu nimic faptul că ne considerăm nedemni de respect. Imaginea noastră de sine va deveni cu timpul tot mai șifonată apoi vom începe să ”inspirăm” această lipsă de respect și să o transformăm în ceva care ne reprezintă.

În concluzie, dacă sunteți puși în situația de a presupune, gândiți-vă la o variantă pozitivă, fiți avocatul partenerului/colegului/prietenului nu dușmanul acestuia.

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

2) Nu vă mai gândiți la conspirații

7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative

Mintea noastră este aparent neobosită și este mereu pusă în mișcare, de aceea uneori facem fel și fel de corelații în minte, găsim tot soiul de similitudini, apoi, dacă lăsăm gândul să se dezvolte destul, ne trezim prinși într-o conspirație.

Dacă există anumite similitudini între evenimente, asta nu înseamnă neapărat că acestea sunt cumva conectate. Cu siguranță uneori există și conspirații, dar acestea se întâmplă în realitate atât de rar încât nu trebuie să ne facem atâtea probleme din pricina lor.

Atunci când ne gândim că suntem prinși într-o conspirație, plecăm de la prezumția că ceilalți ne doresc răul. Și chiar dacă nu știm care este adevărul, presupunem. 

Nu de multe ori însă, atunci când avem asemenea gânduri, nu mai gândim obiectiv și începem să „fabricăm” probe care să ne susțină ipoteza. Ajungând chiar la conflicte cu persoane bine intenționate care mereu ne-au dorit binele. 

Îmi amintesc de o întâmplare de la începutul carierei când, colegilor mei li s-a permis să plece acasă în timp ce eu am fost reținut la serviciu până târziu. Pe deasupra, eu primeam tot mai multe sarcini, în timp ce colegii mei stăteau bine mersi. 

Atunci, inevitabil m-am gândit că este un fel de conspirație împotriva mea și sunt într-un fel persecutat din cauza faptului că sunt diferit față de ei.

M-am decis chiar să-mi dau demisia, l-am sunat pe manager și i-am spus că doresc să-i vorbesc, iar acesta mi-a spus „super, și eu doream să vorbesc cu tine”. 

Pentru că n-am avut curajul să încep eu primul, mi-am propus să ascult ce are de zis și apoi să-i spun că plec.

Doar că spre surprinderea mea, mi-a întins o cheie master (O cheie care deschide toate ușile dintr-o locație) și mi-a spus, „de astăzi vei fi promovat în locul meu, iar eu voi prelua o altă poziție”. 

Abia atunci am aflat că nu exista nici o conspirație împotriva mea și toate „semnalele” mele făceau parte din planul de pregătire. 

Cu siguranță dacă vorbeam primul, probabil cariera mea ar fi avut o cu totul altă traiectorie și toate astea din cauza unei conspirații imaginare.

Atunci am înțeles că nu trebuie să-mi mai fac scenarii în cap atâta timp cât nu cunosc toate amănuntele.

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

3) Oferiți-vă mai mult credit

7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative

 Am avut o discuție foarte interesantă cu un Manager Junior care era destul de abătut, nemulțumit de sine și cu o încredere scăzută în forțele proprii. 

Încercând să văd ce-i cauzează această stare negativă, mi-a spus că nu este mulțumit de el, că se consideră mediocru, că nu este bun de nimic etc. Din păcate, nu de puține ori întâlnim acest tip de gândire. 

După, mi-a povestit cât de slab este el, l-am întrebat în comparație cu ce? „pai cu dumneavoastră”, cu cine?! Părea și iritat de întrebare. Problema în abordarea acestui tânăr nu era faptul că de fapt nu este un manager bun, ci faptul că se compara cu cineva cu 10 ani mai multă experiență decât el.  

Am căzut și eu în aceeași capcană, cred că la un moment dat fiecare am căzut în capcana comparațiilor, doar că aceasta este după cum spuneam o CAPCANĂ!

Chiar dacă ne gândim că viața este o competiție, la job este o compeție, uneori chiar și în familie este o competiție, asta nu înseamnă că trebuie să ne comparăm cu cineva. Singura persoană față de care trebuie să fim mai buni, suntem noi cel de ieri.

Fiecare om pornește în viață dintr-un punct diferit față de alți oameni și are drumul lui, diferit și unic. De aceea, dacă progresăm zi de zi față de noi, în timp îi vom întrece pe toți cei care vor refuza să mai crească.

Gândiți-vă cum ați progresat față de ieri, dar față de luna trecută, dar față de acum un an, dar față de acum 5 ani? Cu siguranță asta vă va ridica moralul și vă va oferi motivația ca mâine să fiți mai bun decât astăzi.

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

4) Puneţi-vă uneori mintea pe pauză.

7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative

Nu trebuie să trecem totul prin filtrul gândirii, mai ales când aceasta este una negativă. Gândurile de genul „Nu mi-a scris înapoi, nu mă place!” sau „A spus asta doar pentru a mă face să mă simt bine!” ne încarcă de emoții negative.

Când nu ştim ceva cu certitudine, este foarte uşor să ne lăsăm convinși de imaginaţie că ceea ce am gândit este ceva real, chiar dacă știm că este doar o presupunere pe care o facem.
Putem înlocui această presupunerea cu posibile motive pertinente:

Și-a uitat telefonul.
Nu mai are baterie la telefon.
Nu are credit.
Este într-o conferință.
Este în avion.
Nu are semnal.

Oricare dintre aceste variante este la fel de plauzibilă; alege să ai o aşteptare pozitivă.

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

5) Nu vă mai asumaţi responsabilitatea pentru TOT.

7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative

Nu sunteţi dumneavoastră de vină pentru tot răul din lume. Unele lucruri rele ni se întâmplă fără a le putea influenţa cumva.

Este foarte bine să vă asumaţi responsabilitatea atunci când este cazul, dar mai întâi analizaţi cum aţi fi putut dumneavoastră, realistic, influenţa evenimentul pentru care vă învinovățiți.

Dacă va asumați vina și când nu sunteți dvs. vinovat, „ajutați” la repetarea aceleiași  erori.

Cel care greșește trebuie să-și asume răspunderea. Doar așa se poate repara și evita repetarea aceleiași erori.

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

6) Nu raportaţi totul la propriile reguli.

TOW#465 — Different perceptions - Tip of the week - Medium

Fiecare om are o perspectivă unică asupra lumii, propriul set de reguli, ceea ce nouă ni se pare de neconceput, pentru alte persoane este ceva normal. 

Pentru noi este ceva normal să mâncăm carne de porc și ceva de neconceput să mâncăm carne de câine, pe când pentru un musulman de exemplu, este de neconceput să mănânce carne de porc, iar pentru un asiatic este perfect normal să mănânce carne de câine. 

Există astfel model diferite de percepție, oameni care pot vedea foarte diferit lumea, dar fiecare om ar trebui să-și poată trăi viața după propriile reguli. (Atâta timp cât acestea nu încalcă legile statului în care este persoana respectivă)

Și chiar dacă nu suntem de acord în totalitate cu stilul cuiva de viață, cu regulile după care își conduce viața, atâta timp cât nu ne afectează în mod direct libertatea noastră de a ne trăi viața așa cum ne dorim, trebuie să acceptăm că „normal” este doar o perspectivă. Lucrurile pot părea normale și din cealaltă perspectivă.

Nu merg pe principiul că ar trebui să facem ca ceilalți pentru a fi acceptați, nu o să mă vedeți niciodată mâncând carne de câine, dar cred că nu trebuie să le impunem celorlalți să fie ca noi.

Exemplele menționate sunt unele extreme, dar conflicte și nemulțumiri pot apărea din diferențe de opinii mult mai mici, dacă una dintre persoane încearcă să-și impună punctul de vedere. 

Într-o zi am comandat câte o pizza pentru fiecare angajat care era la muncă, peste 100 de pizza, și am comandat exact pizza pe care o comand pentru mine. În momentul în care a venit pizza, au venit și întrebările: dar pentru cei care țin post nu ați luat, dar fără carne nu se poate, dar fără mălai pe blat nu se poate etc. 

În această situație, deși am decis să comand pizza pentru angajați s-a dorit a fi un gest care să-i motiveze, o parte din aceștia, care nu împărtășeau aceeași „viziune” despre pizza, au fost dezamăgiți. 

Bineînțeles, în această situație m-aș putea încărca cu o energie negativă, spunându-mi că am comandat cea mai bună pizza, că nu am făcut rabat la calitate și cu toate aceste oamenii sunt nerecunoscători sau să-mi reevaluez poziția și să accept că există și alte „viziuni” în materie de pizza. 

În următoare zi cand am comandat pizza am decis să întrebăm, astfel nu mai puțin de 90 de persoane au optat pentru altceva față de ce am comandat standard în prima zi.

Este total greșit să credem că adevărul nostru este singurul adevăr, că oricine nu este de acord cu noi este împotriva noastră.

(7 moduri de a-ţi limpezi mintea de gândurile negative)

7) Încetați să inventaţi lucruri și să le credeți.

Imaginația este un lucru minunat, dar nu dacă o folosiţi pentru a vă speria.

Vocea pe care o auzim cel mai des tindem să o credem, iar această voce este chiar vocea noastră. Dacă ne imaginăm tot felul de scenarii, mintea noastră va încerca să le transpună în realitate. De aceea este important cum ne imaginăm o „situație” desprea care avem puține informații, o vedem ca pe ceva pozitiv sau dimpotrivă ca pe ceva care sigur nu va funcționa.

Știți genul acela de gândire „eram sigur că o să uităm ceva”, „ce rost mai are, oricum nu vom reuși”, „precis nu mă va alege pe mine”, nu are cum să vă ajute. Poate vă gândiți că experiența v-a făcut să gândiți așa, poate vă bazați chiar pe statistică pentru a vă confirma acest mod de gândire, dar cu toate acestea, omul nu se naște norocos sau ghinionist. 

Viitorul nostru se modelează în jurul gândurilor noastre, mintea noastră va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a ne transpune gândurile în realitate, chiar dacă acestea sunt unele negative.

Parea a 2-a!

https://www.mindsetup.ro/7-moduri-de-a-ti-limpezi-mintea-de-gandurile-negative-2/

Facebook Comments

Lasă un răspuns