5 paşi spre Automotivație

5 paşi spre Automotivație

Motivația poate muta munții, dar totodată lipsa acesteia poate face ca cea mai bună echipă din lume să rateze lamentabil.

Lecția motivației am învățat-o pe “calea cea grea”. Am realizat destul de repede că performanțele sunt strâns legate de motivație și de nivelul acesteia. Drept urmare trebuia să găsesc o metodă să îmi țin echipa motivată și să mă țin și pe mine motivat.

Adesea însă, înțelegem greșit noțiunea de motivație. Mereu m-am gândit că eu îmi fac treaba foarte bine iar “șeful” meu îmi va crește salariul și îmi va lăuda fiecare realizare.

Gândind astfel, nu era de mirare că, deși eram un manager foarte performant, motivația mea era una scăzută și nu înțelegeam “de ce nu mă motivează șeful?”.

Acum mă consider o persoană foarte motivată, dar ce s-a schimbat între timp? A devenit dintr-o dată șeful meu un motivator permanent care să mă țină de mână la fiecare pas?

Nu! Asta deoarece am realizat că motivația permanentă nu vine din exterior, ci aceasta trebuie căutată în interior. Realistic vorbind, chiar dacă făceam o treabă foarte bună, șeful meu nu mi-ar fi putut crește salariul în fiecare lună.

Așa am învățat că auto motivația este cheia succesului, iar aceasta se regăsește în interiorul fiecăruia.

„Motivatia e ca dusul.
Nu durează aşa că îl recomandăm zilnic.”– Zig Ziglar

Iată mai jos cinci dintre obiceiurile care m-au ajutat să îmi găsesc motivaţia:

 

1. Trebuie să vă cunoaşteţi de ce-ul?

 

Dacă doriţi să realizaţi ceva trebuie să ştiţi de ce vă doriţi asta? V-aţi fixat un obiectiv, la fel, trebuie să ştiţi de ce? Ce veţi obţine atingându-vă acel obiectiv? Care sunt beneficiile dumneavoastră? Cum o să vi se schimbe viața din momentul în care ați obținut ceea ce v-ați dorit? Care este următorul pas?

Când ştiţi de ce faceţi ceea ce faceţi, motivaţia este mai uşor de găsit. De aceea pentru orice activitate pe care o desfăşuraţi trebuie să vă definiţi un scop şi un beneficiu de care vă veţi bucura ulterior.

Faceţi-vă un plan, găsiţi-vă un scop şi corpul va găsi resursele să vă atingeţi obiectivul.

Victoriile aduc după ele motivaţie iar motivaţia aduce după ea alte victorii.

O motivaţie corectă este mai puternică decât forţa. –  James A. Garfield

 

2. Pregătiți-vă mental pentru fiecare zi.

 

Stabiliţi ce trebuie să faceţi astăzi, care sunt paşi de urmat şi care este ordinea acestora. Nu lăsaţi nimic la voia întâmplări. Plecaţi la drum în fiecare dimineaţă cu o mentalitate optimistă şi pozitivă. Nu o să vă treziţi mereu cu chef de viaţă dar puteţi învăţa cum să creaţi acest “chef”.

Găsiţi acele lucruri care vă motivează, poate o melodie care vă binedispune sau o conversaţie cu cineva drag. Aflați ce vă ajută să ajungeti în starea potrivită pentru ziua respectivă, astfel încât să vă puteți pregăti în mod corespunzător. Acest lucru vă ajută să vă creșteți capacitatea de a acționa.

Faceţi-vă o listă cu lucrurile pentru care sunteţi recunoscător. Pe lângă asta stabiliţi-vă trei lucruri pe care vă propuneţi să le faceţi în acea zi. La sfârşitul zilei adăugaţi lucruri pe lista recunoştinţei şi luaţi-vă ca obiectiv lucrurile care se puteau face mai bine pentru a le îmbunătăţi a doua zi.

 

3. Aveţi încrederea în cine sunteți și în calea aleasă.

 

În cele din urmă, dacă vreţi să rămâneţi motivaţi, trebuie să aveţi încredere în cine sunteţi și în calea pe care vă aflaţi. S-ar putea să nu fie calea pe care alții ar fi ales-o pentru dvs. Cu toate acestea, trebuie să vă dezvoltați încrederea în motivul care v-a făcut să alegeţi acest drum.

Este în regulă să “acceptăm” motivația venită din exterior, cu toate acestea, una dintre cheile prin care ne putem menține menține motivația, este să nu aşteptăm o motivaţie externă.

 

4. Înlocuieţi “Nu pot” cu “Nu pot acum”.

 

Căutaţi mereu o cale de a vă îmbunătăţi şi de a creşte astfel încât ceea ce vi se pare imposibil astăzi să fie posibil în viitor. Nu vă gandiţi la ce puteaţi face mai bine cu regret, faceţi-o în schimb cu recunoştinţă că la următoarea încercare veţi şti ce aveţi de făcut.

Atunci când realizați că nu puteți face ceva, tocmai ați descoperit o arie pe care trebuie să v-o dezvoltați.

 

5. Nu vă plângeţi de milă.

 

Asta nu ajuta niciodată pe nimeni. Înconjuraţi-vă în schimb de oameni care au reuşit deja ceea ce încercaţi dumneavoastră să faceţi.

Astfel, veţi avea parte atât de suport, cât şi de motivaţia necesară. Atunci când vedeţi că ceea ce vă doriţi dumneavoastră este posibil şi totodată vedeţi şi beneficiile aduse de atingerea acelui obiectiv vă veți simți motivați.

Priviții pe cei care au deja ceea ce vă doriți dvs. cu admirație. Invidia nu vă va oferi nicio motivație.

Nu vă gândiți că cel care are a avut “ajutor” și voi nu aveți aceste resurse.
Cea mai bună scuză nu poate să rezolve nici cea mai mică problemă.

În schimb aveți încredere in capacitatea dvs. de a găsi soluții si resursele necesare. Dacă cineva a luat-o pe scurtă și voi trebuie să mergeți pe un drum mai lung, rezultatul final va fi același.

Motivația este o stare de spirit, un mod de viață, o alegere. Fiecare decide cât de motivat își dorește să fie, la sfârșitul zilei doar noi decidem dacă am avut o zi bună sau una proastă.

 

 

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns