5 Motive pentru care consecvența este un obicei important

5 Motive pentru care consecvența este un obicei important

5 Motive pentru care consecvența este un obicei important

Am afirmat de mai multe ori că motivaţia este motorul succesului. Asta deoarece facem cele mai mari progrese atunci când suntem motivaţi. Dar am observat că nu putem fi în permanență motivați, mereu să alergăm cu un morcov agățat în fața ochilor.

Trebuie să existe o cale prin care să putem avea succes, fără să fie nevoie în permanență de motivație și,această cale există, ea se numește consecvență. 

Atunci când facem ceva în mod consecvent, devine obișnuință, devine un automatism, implicit devine un proces care poate funcționa independent de factorul motivant. 

Nu trebuie să fim motivaţi să ne spălăm pe dinţi, pur şi simplu o facem. Asta, dacă am fost consecvenţi şi ne-am creat un obicei.

Astfel, devine esențial să fim consecvenți cu lucrurile care ne aduc succesul până în acel moment în care devin ceva „normal”, devin o „obișnuință”. Se spune că oamenii de succes au mereu succes, iar oamenii care eșuează, eșuează mereu.

Nu este utopic să spunem că a avea succes, poate deveni prin consecvență un OBICEI!

Am identificat 5 motive care ne arată de ce consecvența este un obicei important.

5 Motive pentru care consecvența este un obicei important

Care este diferenţa dintre consecvenţă şi obicei?

În principiu, cei doi termeni definesc aceeaşi caracteristică, şi anume,repetitivitatea.

Atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională, ni se cere adesea să fim consecvenţi. Îmi amintesc de temele pe care le primeam la şcoală pentru a doua zi. La început, totul ţinea de consecvenţă.

Fie mă gândeam eu că trebuie să îmi fac tema, fie îmi aminteau părinţii, în orice caz, mereu îmi făceam temele, altfel a doua zi nu mai aveam voie la joacă. Cu alte cuvinte, îmi făceam tema mai degrabă de frică, fără prea mare tragere de inimă. 

Dar, cu toate acestea, în timp, mi-am dezvoltat un obicei din a-mi face tema imediat cum ajungeam acasă de la școală. Astfel, puteam să mă joc în voie fără să mă „deranjeze” cineva.

Acelaşi lucru se întâmplă şi acum în viaţa profesională. Uneori, efectuăm sarcini care ne fac plăcere, alteori facem ceva care ne-a fost delegat, impus chiar, fără să conteze dacă ne place această activitate sau nu. 

Din fericire, nu trebuie să iubim tot ceea ce facem pentru a avea succes, uneori succesul ține doar de consecvență și obiceiuri sănătoase.

Aici putem observa deja diferențe majore între oameni.

5 Motive pentru care consecvența este un obicei important

Unele persoane încearcă doar să bifeze anumite activități care le sunt delegate.

Am avut o discuţie în acest sens cu echipa care lucra în depozit. Pentru că se lucrează în ture, una din echipe, nu făcea curat la plecare. Discutând cu ei, concepţia lor era următoare: “păi de ce să le facem noi curat celor de dimineaţă?”. Cu alte cuvinte, nu sunt eu beneficiarul, atunci de ce să fac?!

Aceeași echipă va veni săptămâna viitoare în tura de dimineață și vor avea parte de același tratament. Doar că în general, oamenii nu văd dincolo de acum, iar pentru a rămâne consecvent trebuie să existe un anumit grad de satisfacție de care putem beneficia acum.

Fie că avem ceva de câştigat, fie că avem ceva de pierdut, fie pur şi simplu pentru că dorim să ne ţinem de cuvânt, faţă de noi sau faţă de ceilalţi, pentru a rămâne consecvent avem nevoie de ceva.

Un obicei în schimb, este acţiunea născută din consecvenţă. Atunci când o acţiune consecventă a fost încorporată în felul nostru de a fi, în rutina noastră zilnică, nemaiavând nevoie de o motivaţie externă, aceasta se transformă într-un obicei. (Automatism)

Revenind la ceea ce aminteam la început, este aproape imposibil să ne găsim motivația zi de zi pentru toate sarcinile repetitive pe care le facem, de aceea este foarte important să „muncim” la consecvență până aceasta devine un obicei!

Care sunt principalele cauze ale lipsei de consecvenţă?

5 Motive pentru care consecvența este un obicei important

5 Motive pentru care consecvența este un obicei important
 • Nu suntem beneficiarul direct al acţiunii sau nu putem vedea un beneficiu prin transfer.
 • Nu avem răbdare, vrem rezultate pe loc. Multe acţiuni însă, dau rezultate în timp.
 • Mentalitatea. Unele persoane nu văd valoare în anumite acţiuni, implicit refuză să le facă.
 • Încredere. Atunci când nu ai încredere în proces, va fi foarte greu să rămâi consecvent.
 • Nu există un obiectiv clar sau o viziune pe termen lung.

Este important să-ţi faci din consecvenţă un obicei!

5 Motive pentru care consecvența este un obicei important

Oamenii consecvenţi au obiceiul de a fi consecvenţi.

5 Motive pentru care consecvența este un obicei important
 1. Oamenii tind să aibă încredere în persoanele care au demonstrat că pot fi consecvente, cu alte cuvinte, care au demonstrat că au un obicei în a fi consecvenți.
 2. Adaptabilitate. O persoană consecventă, poate ieşi şi rămâne afară din zona de confort mult mai repede. Este destul de uşor să ieşim din zona de confort. Îmi amintesc când am muncit o zi întreagă pentru a-mi ordona biroul după principiile Kaizen 5S, dar după o lună, biroul meu arăta ca înainte. Şi asta nu pentru că nu am putut ieşi din zona de confort, ci pentru că nu am fost consecvent în a rămâne în afara zonei de confort.
 3. O persoană disciplinată şi consecventă va ieşi în evidenţă. În general, nu cei mai buni au succes, ci persoanele cele mai consecvente care, indiferent de condiţii, şi-au format un obicei în a-şi duce la bun sfârşit activităţile.
 4. Nu există creştere consistentă fără disciplină. Înainte de nuntă, am slăbit 13 kg reuşind să am exact proporţiile pe care mi le-am dorit. Dar nefiind consecvent în activităţile care m-au ajutat să slăbesc, în scurt timp m-am îngrăşat la loc.
 5. Atunci când suntem consecvenţi, oamenii se bazează pe noi. Automat, devenim responsabili atât de noi, cât şi de alţii. 

Obiceiurile pornesc de la consecvenţă:

5 Motive pentru care consecvența este un obicei important

5 Motive pentru care consecvența este un obicei important

Dacă ne dorim obiceiuri sănătoase, trebuie întâi să fim consecvenți, iar pentru a fi consecvenți trebuie să fim atenți la câteva aspecte cheie:

 • Trebuie să ne definim “realitatea” încă de la început. De fiecare dată când am fost la sala de fitness am văzut câte o persoană care, după o serie de exerciţii, se uita în oglindă să-şi vadă progresul. Cu o asemenea perspectivă, după două săptămâni în care se va simţi epuizat şi nu va vedea o schimbare notabilă, va renunţa. La început, vechiul obicei este mult mai uşor decât noua rutină. De aceea trebuie să ne definim realitatea, ce credem că o să se întâmple și cum?
 • Creşterea de la început nu se va menţine pe viitor. Atunci când ne angajăm pe un post nou, avem o perioadă de creştere fulminantă. Dar această creştere nu are legătură în mod special cu „abilitățile” noastre, ci cu faptul că la început sunt foarte multe goluri de umplut, o sumedenie de procese noi de învățat. Pe viitor însă, când majoritatea golurilor au fost umplute, creşterea nu mai este aşa “vizibilă” cum era la început.
 • Atunci când ne dorim să schimbăm ceva, să ne formăm un nou obicei, trebuie să o luăm pas cu pas. Dacă vom avea o revelaţie şi de mâine ne vom propune să ne schimbăm radical viaţa şi modul de a trăi şi de a fi, probabil nu vom reuşi. Așa cum am amintit în legătură cu definirea realității, trebuie să ne definim fiecare pas, într-un mod realist, altfel este puțin probabil să reușim.
 • Nu este uşor să-ţi creezi un obicei nou. Nu datorită procesului de învăţare a unei noi rutine, ci mai degrabă din cauza procesului de “dezvăţare” al obiceiurilor vechi. Asta deoarece de multe ori încercăm să schimbăm un obicei “rău” cu unul “bun”. Doar că obiceiul rău vine adesea cu satisfacții „imediate”, pe când noul obicei ne va aduce rezultate în timp. Nu avem capacitatea de a “crea” timp, astfel pentru a avea timp pentru noul obicei este nevoie să renunţăm la o activitate pe care o facem în prezent. Acest aspect trebuie clarificat încă de la început. Trebuie să cunoaştem foarte bine atât beneficiile noului obicei,cat şi beneficiile “renunţării” la vechiul obicei.
 • Pentru a ne asigura de reuşită, este recomandat să ne facem un plan cu puncte de control, pe care să-l verificăm regulat. Dacă se poate chiar să implicăm pe cineva din exterior în proces pentru a ne ţine responsabili.
 • Nu vă planificaţi un procentaj de 100%, vă veţi putea crea un obicei şi dacă “rataţi” într-o zi. Esenţial este doar ca a doua zi să revenim pe traseu.  Multe persoane dacă „calcă strâmb” pur și simplu opresc procesul în loc să ia o pauză și să revină. Pauzele au rolul lor.
 • În mintea noastră se dă mereu o luptă între noi, cel care vrem să creştem, să ne dezvoltăm, să ne schimbăm şi noi, cel care îşi doreşte să rămână exact aşa cum este acum. De aceea, odată ce aţi luat decizia că renunţaţi la un obicei şi vă formaţi în loc altul, nu mai dezbateți subiectul, nu mai puneţi cap la cap argumente pro şi contra. Aveţi încredere în cel care a luat decizia de schimbare. Uneori, atunci când starea noastră de spirit se schimbă și logica noastră se schimbă.

Trebuie să fii consecvent pentru a-ţi forma un obicei şi trebuie să ai un obicei în a fi consecvent pentru a reuşi asta.

Cel mai mare inamic în formarea unui nou obicei, suntem chiar noi!

Vedeți și articolul:

https://www.mindsetup.ro/de-ce-este-consecventa-atat-de-importanta/

Facebook Comments

Lasă un răspuns