10 paşi spre succes

10 paşi spre succes

Este important să conştientizăm că oamenii de succes nu s-au născut aşa, ci au devenit pe parcurs. Cu dorinţă şi perseverenţă, oricine poate ajunge să fie de succes. Vă prezint mai jos 10 pași simpli spre succes:

Mentalitate de creştere:

„Adevăratul succes înseamnă să nu te oprești niciodată din a te îmbunătăți” (Jordan Belfort)

Nu contează cât de bun eşti astăzi; dacă încetezi să te antrenezi, cineva va deveni mai bun decât tine.

O mentalitate de creştere îţi este benefică atât ţie, cât şi celor din jur. Cineva cu o mentalitate de creştere nu are nicio problemă să îi ajute şi pe ceilalţi să crească. Dacă privim la tipologia celor cu mentalitate fixă, observăm că aceştia nu îi ajută pe ceilalţi de frică să nu fie depășiți. Se gândesc că inteligenţa şi talentul lor sunt fixe, implicit dacă învăța pe cineva ceea ce știu ei, acea persoană va ajunge la nivelul lor sau i-ar depăși. Acest aspect însă, nu este valabil şi în cazul unei mentalităţi de creştere. Chiar dacă i-am oferi cuiva toate informațiile noastre și pentru o clipă ar fi la exact același nivel cu noi, cu prima informație nouă pe care o vom învăța, vom trece din nou în față.

De aceea o mentalitate de creştere este esenţială în dezvoltarea oricărei afaceri.

Aceasta te ajută atât pe tine să rămâi competitiv cât și echipa ta pe care o ajuți zi de zi să crească.

 

Pacea interioară:

“Nimic nu-ţi poate aduce pacea dacă nu ţi-o aduci singur.” (R.H. Emerson)

Indiferent dacă suntem acasă sau la serviciu, starea de spirit ne influenţează deciziile. Acesta este un comportament natural şi oarecum normal. Omul este o fiinţă raţională, înzestrată cu emoţii.

Doar că emoţiile nu sunt tocmai un precursor al obiectivităţii, iar în mediul de afaceri mai ales, obiectivitatea joacă un rol foarte important în calea spre succes.

De aceea, fiecare om trebuie să îşi caute pacea interioară astfel încât emoţiile şi stările de spirit să nu îi afecteze deciziile.

„Nu lăsa comportamentul altora să-ţi distrugă pacea interioară” spunea Dalai Lama.

Trebuie să realizăm că doar noi suntem responsabili de pacea noastră interioară. Noi decidem dacă îi lăsăm pe cei din jur să ne afecteze starea de spirit sau nu.

Aud uneori: “ce ma enervat x” dar adevărul este că x nu ne poate enerva decât dacă noi alegem să îl lăsăm.

 

Începe imperfect:

„Prea mulţi dintre noi nu ne trăim visele pentru că ne trăim temerile.” (Les Brown)

Unii oameni sunt aşa de înspăimântaţi de eşec încât refuză să înceapă o activitate de frica lui.  Dar dacă nu începem nu avem cum să obţinem ceva. Trebuie să realizăm însă, că până şi cel mai “perfect” lucru a fost odată imperfect.

Toţi cred că au auzit sintagma: “nu mă simt pregătit”, “nu arată încă cum îmi doresc eu” sau”nu sunt destul de bun”; poate am folosit-o chiar noi. Napoleon Hill spune în cartea sa Gândeşte şi devii bogat: „Nu aștepta. Niciodată nu va fi timpul potrivit”. La un moment dat va trebui să începem ceea ce ne-am propus chiar dacă asta înseamnă să trecem la acţiune aşa “imperfecţi” cum suntem. Pe parcurs o să devenim mai buni până în momentul în care devenim cei mai buni.

Niciun campion nu a fost cel mai bun de la început. A fi cel mai bun, trebuie să fie un țel pentru fiecare. Dar acest țel trebuie să fie despre călătorie nu neapărat despre destinație.

 

Fixează-ţi obiective:

„Fii realist, doreşte-ţi mereu imposibilul.” (Paulo Coelho)

 

Toate marile invenţii au plecat de la o dorinţă, o dorinţă care la început părea imposibilă, dar care ulterior a dat naştere unei mari realizări.

Stabileşte-ţi obiective SMART dar nu doar în cap, ci concret pe hârtie. Distanţa dintre vis şi îndeplinirea acestuia este presărată cu acţiune. Nu este de ajuns să ne dorim ceva, indiferent dacă ne este uşor sau greu să îl obţinem, important este să ne gândim la paşii concreţi de acţiune care să transforme acel vis în realitate.

John F. Kennedy spunea că: „Dacă găseşti un drum fără obstacole, probabil că drumul acela nu duce nicăieri.”, o afirmaţie foarte adevărată, dar pentru a ajunge undeva trebuie totodată să ai un obiectiv şi un plan de acţiune, un drum care să te ducă acolo. Odată ce ai un plan, eşti cu un pas mai aproape de visul tău. Nu trebuie să fie planul perfect, poţi oricând să încerci pe parcurs o rută alternativă, dar poţi face asta doar dacă porneşti la drum şi ştii încotro te îndrepţi.

 

Fi mereu binedispus:

„O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută.” (Charlie Chaplin)

 

Nu lăsa niciodată problemele să îţi dicteze starea de spirit. Cu siguranţă că fiecare zi îţi aduce atât probleme, cât şi realizări. Alege să vezi partea pozitivă a fiecărei situaţii.

Râsul este cel mai bun medicament pentru o stare de spirit bună; nu vă feriţi de el.

Căutaţi mereu situaţii şi oameni care vă fac să râdeţi. Nu contează poziţia pe care o aveţi în societate, râsul ne face pe toţi egali.

 

Nu renunţa:

„Succesul se ascunde în ambiția de a nu renunța” (Marius Torok)

 

Adesea, singura diferenţă între cineva care are succes şi cineva care doar a fost în căutarea succesului este că cel dintâi nu s-a oprit niciodată.

Chiar dacă ai o părere bună despre tine, nu te aştepta niciodată să îţi iasă din prima. Este foarte bine dacă reuşeşti din prima încercare, dar pleacă la drum cu mentalitatea că nu există eşecuri, ci doar oportunităţi de a învăţa. Şi cu cât învăţăm mai mult cu atât mai aproape suntem de succes.

Toţi ne bucurăm de confortul unui bec care luminează în noapte, dar puţin ştiu că Thomas Edison, inventatorul acestuia a încercat nu mai puţin de 10.000 de variante până a ajuns la soluţia intitulată astăzi bec. Acesta obișnuia să spună: „Nu am dat greş. Pur şi simplu, am descoperit 10.000 de idei care nu funcţionează.”

 

Rezultatele nu apar imediat:

„Lucrurile mărețe se obțin încet. Dar nu obții nimic dacă stai pe loc.” (Zig Ziglar)

 

Ne angrenăm în anumite activităţi cu gândul la o răsplată, o realizare şi de multe ori ne oprim înainte să gustăm din fructele acestor acţiuni. Asta deoarece nu avem răbdarea să aşteptăm ca sămânţa pe care am plantat-o să răsară, să crească şi să facă rod. De multe ori, dacă nu vedem imediat rezultate, ne oprim.

Pentru a reuşi să rămânem concentraţi, trebuie să ne fixăm obiective intermediare care atinse, ne duc cu un pas mai aproape de obiectivul final.

 

ÎNCEARCĂ:

„Indiferent ce crezi, că poți sau că nu poți, în orice caz ai dreptate.” (Henry Ford)

 

În realitate, nu trebuie să ne punem niciodată întrebarea pot sau nu pot, ci trebuie să ne gândim ,, sunt dispus să încerc sau nu? “Iar răspunsul ar trebui să fie mereu:,, încerc!”

Toţi cunoaştem sintagma “încercarea moarte n-are”; dacă încerci, ai şansa să câştigi, dar dacă nu faci nimic, nu vei obţine nimic niciodată.

 

Soluţii, nu explicaţii:

„Nu explica. Oamenii aud doar ce vor să audă.” (Paulo Coelho)

 

 

Oferă-le oamenilor soluţii, nu explicaţii. O explicaţie, oricât de bună ar fi, nu va rezolva nici cea mai mică problemă. O soluţie , în schimb, da. Nu te mai gândi: “dacă am o explicaţie pertinentă, lumea mă va înţelege”, asumă-ţi în schimb şi hai cu o soluţie. Cum ar fi dacă contabilul ar uita să îţi vireze salariul în cont şi se va scuza cu o explicaţie/scuză? Cu siguranţă vei aștepta o soluţie cât mai rapidă, iar explicaţia lui nu ţi-ar fi de niciun folos. Gândeşte-te că uneori, tu eşti acel contabil. Nu-ţi mai pierde timpul să găseşti explicaţii, foloseşte-l în schimb să găseşti o soluţie.

 

Fii ceea ce vrei de la alţii:

„Vrei să fii iubit, iubește!” (Seneca)

 

Începe schimbarea cu tine, fii primul care îţi ascultă sfatul, oferă celor din jur ceea ce îţi doreşti tu. Nu aştepta să primeşti ca să oferi, oferă în schimb fără să te gândeşti la vreo răsplată. Fii ceea ce le ceri celorlalți să fie, dar nu te aştepta ca toţi să fie aşa. Acest aspect funcţionează în general doar la lucrurile pozitive, dacă tu munceşti 14 ore pe zi şi o să te aştepţi ca şi ceilalţi să o facă, probabil că nu va fi aşa.

Fă din viaţa ta o ,,ODA” : Oferă, Dăruieşte, Ajută!

Facebook Comments

Lasă un răspuns